Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Fastighetsaffären i princip i hamn

  Saabs försäljning av fastigheterna ska egentligen vara i hamn och ska kunna ge bolaget pengar i början av nästa vecka. Det uppger källor med insyn i processen. [UPPDATERAD 24 JUNI]

  Saabs försäljning av fastigheterna har dragit ut på tiden, men det senaste beskedet till TTELA är att affären ska vara färdig fast det fortfarande finns formalia som skulle kunna klaras av under helgen. En brasklapp i sammanhanget är dock att datumet när man trott att affärsuppgörelsen skulle vara i hamn hela tiden skjutits fram. Pengarna – det kan handla om upp till 300 miljoner kronor till Saabs kassa – skulle mer än väl täcka lönekostnaderna. Därmed skulle Saab kunna undanröja det omedelbara konkurshotet men fortfarande befinna sig i ett fortsatt mycket svårt läge.

  Företaget Hemfosa leder ett konsortium av intressenter som förhandlar med Saab om köpet av fastigheter. Jens Engvall, vd i Hemfosa, förklarar för Dagens Industri varför affären dragit ut på tiden:
  - Det är svår materia och vi måste få en bild av hur trovärdigt det är att Saab överlever på rimlig sikt. Vi måste också förstå de andra, hur uppgörelserna med Pang Da och Youngman ser ut och hur EIB-systemet fungerar. Det har gjort att det tagit lite längre tid än en normal fastighetsaffär.

  En företrädare för Pang Da säger i en intervju med Bloomberg News att man står fast vid uppgörelsen med Saab.
  - Våra tidigare planer förändras inte. Saab har tillfälliga finansiella svårigheter och problemen är inte fundamentala, säger Wang Yin, sekreterare i styrelsen för Pang Da.