Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Image - 2
Glad. Melleruds kommunalråd Robert Svensson (C).

Fullmäktige krymper i Melleruds kommun

Nu är det klart – Melleruds kommunfullmäktige bantas från 41 till 31 ledamöter efter valet 2014. En anpassning till verkligheten anser kommunalrådet Robert Svensson (C).Ett hot mot demokratin, kontrar oppositionen.

Det har varit en snackis i Melleruds politiska kretsar ett bra tag, men nu har orden blivit till handling. På det senaste kommunfullmäktige togs det historiska beslutet att skära ner på antalet ledamöter i fullmäktige från dagens 41 till 31. Förändringen börjar gälla efter valet 2014 och det blir med andra ord färre politiker att välja på för Mellerudsbor som går och röstar nästa höst.

Reformen skapade dock het debatt i fullmäktige och det krävdes en omröstning för att avgöra utgången. Där blev det dock en klar majoritet för förslaget, med siffrorna 29 mot 10.

På ena sidan har Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Kommunpartiet tydligt tagit avstånd från idén och menar att det i förlängningen blir ett hot mot demokratin. Sarah Isgren från MP menar att Mellerud borde känna stolthet över ett stort fullmäktige.

– Att vi har många lokala politiker innebär ju att vi har många kontaktytor för medborgarna och det är i fullmäktige som vi faktiskt kan utöva demokratin. Här sitter de förtroendevalda som invånarna har valt och här går det för vem som helst att sitta med och lyssna när besluten tas.

Hon är också kritisk till hur beslutsgången ser ut i Mellerud i dag.

– Som det är nu tas många beslut redan i KSAU inför stängda dörrar och fullmäktige blir mest en formalitet. Det är givetvis en anledning till att det inte alltid blir så mycket debatt i fullmäktige eller att det ibland är dålig närvaro. Men man måste ställa sig frågan varför det är dålig närvaro i fullmäktige och inte bara använda det som ett argument för att det inte behövs så många ledamöter. Sedan tror jag att en minskning av antalet ledmöter även drabbar mångfalden, det känns så. Redan idag har vi problem med för få kvinnor exempelvis och det borde inte bli lättare när det blir ett mindre underlag.

Men Robert Svensson (C) tycker att oron är ogrundad.

– Vi har varit ensamma i Dalsland med så många ledamöter och det här blir bara en anpassning till verkligheten. Sedan kommunen bildades har befolkningen minskat med femton procent och storleken bör gå lite hand i hand med storleken på fullmäktige. Fullmäktiges funktion ändras ju inte i och med det här beslutet, säger han.

Image - 2
MEST LÄST