Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Genombrottet nära för Johan

För två år sedan skrev den då 16-årige Johan Lundgren på ett ungdomskontrakt för IFK Göteborg. I går fanns han med på bänken när Blåvitt körde över Elfsborg med 4-0. – En skön känsla, jävligt skoj att få vara med på bänken, säger Johan.

18-åringen fanns för första gången med i A-lags-sammanhang när IFK Göteborg på söndagskvällen besegrade toppkonkurrenten Elfsborg med hela 4-0 på ett fullsatt Gamla Ullevi. Johan fick inte spela en minut av västderbyt, men njöt i fulla drag av trycket från läktaren – och av målexplosionen i andra halvlek då lagkompisarna tryckte in fyra bollar bakom Ante Covic i Elfsborgsmålet.

– Vi körde över dem, säger Johan som själv inte fick spela en minut.

Trodde du på ett inhopp?
– Nja, inte direkt. Det är klart att man hoppas, men det var roligt att bara få vara med och sitta på bänken.

Efter matchen åt laget en gemensam middag, men för Johan var gårdagen återigen vardag. Det innebär skolgång på Katrinelundsgymnasiets idrottsprogram i Göteborg, där han tar studenten till våren. På eftermiddagen väntade ny matchuppladdning, där Johan förmodligen kunde räkna med att få spela – från start. U21-laget skulle nämligen möta Ljungskile senare på dagen.

Skoftebyn moderklubb
Fotbollskarriären inleddes i Skoftebyn, sedan blev det FC Trollhättan 2005 innan flytten till Göteborgsklubben två år senare. Han skrev på ungdomskontraktet med en förhoppning om att på sikt nå A-truppen. Förhandlingsläget i den frågan lär vara gynnsamt. Sedan en månad tillbaka har han flyttats upp och tränat med A-laget, samt spelat flera matcher på innermittfältet med U21-laget. De insatserna ligger till grund för att han fick vara med och känna på hetluften i söndags.

Hur ska du hålla dig kvar där?
– Jag får jobba på och göra allt man kan på träningarna.

Konkurrensen är emellertid stenhård. Inte minst får han räkna med att lagkaptenen från Åsebro, Sebastian Eriksson, som var avstängd mot Elfsborg, är tillbaka när Blåvitt möter Gefle på bortaplan efter landslagsuppehållet den 13 september. 18-årige Johan vet vad som gäller, hans tid kommer. Därför är han försiktig när det handlar om framtida uppdrag för A-laget.

– Jag kanske får sitta på bänken någon gång mer i år.

Fler trollhättetalanger
Utöver Johan Lundgren och Sebastian Eriksson återfinns också Trollhättebekantingarna Jakob Johansson (moderklubb TBIS) och Erik Dahlin (TFK) i IFK Göteborg. Jakobs senaste framträdande i A-laget var borta mot Trelleborg den 26 juli. Då spelade han från start, men efter det har han inte funnits med sedan bortamatchen mot Djurgården i förförra omgången, då han satt på bänken. Erik Dahlin, nyss hemkommen från FC Trollhättan, vaktar målet i U21.