Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

sylte
På Sylte vårdcentral gjordes en omfattande sanering av asbest och kvicksilver före den senaste renoveringen och ombyggnaden. Trots det visar studien att ämnet bronopol finns i väggfärgen i lokalen.

Gift i väggarna på vårdcentral

I jakten på det kemikaliesmarta väntrummet utreder Västra Götalandsregionen om det finns skadliga ämnen i offentliga lokaler. På Sylte vårdcentral i Trollhättan har ett miljöfarligt ämne upptäckts i väggfärgen.

Patienters frågor om kemikalier och gifter har fått Västra Götalandsregionen att påbörja en studie som ska kartlägga eventuella miljöfarliga materialrisker på sjukhus, vårdcentraler och förskolor. Och även se över hur utbudet av varor utan hälsoskadliga kemikalier kan öka. Sex lokaler har valts ut för en fördjupad inventering av produkter och inventarier, däribland väntrummet på Sylte vårdcentral i Trollhättan.

– Det finns exempelvis PVC-mattor på vissa sjukhuskliniker och vårdcentraler. Västra Götalandsregionen föreskriver tydligt att PVC-fria mattor ska eftersträvas. Därför behövs bättre uppföljning av vilka byggmaterial som används vid renovering och nybyggnad, uppger Kristina Jonäng, (C), ordförande i regionens miljönämnd som finansierar studien.

På Sylte vårdcentral gjordes en omfattande sanering av asbest och kvicksilver före den senaste renoveringen och ombyggnaden. Trots det visar studien att ämnet bronopol finns i väggfärgen i lokalen. Ett ämne som är med på regionens lista över kemikalier som ska fasas ut.

Anne-Marie Bäckström, miljösamordnare och Närhälsans representant i projektet, betecknar ändå resultatet från Sylte vårdcentral som gott.

– Bronopol är ett konserveringsmedel som till viss del klassas som miljöfarligt men ändå har EU-blomman, vilket betyder att produkten uppfyller kraven i EU:s miljömärkningssystem.

Förutom Sylte vårdcentral ingår Barnkliniken på Södra Älvsborgs sjukhus i Borås, Barnortopeden Östra sjukhuset och tre förskolor i Göteborg, Kungälv och Mölndal i projektet. Utredningen ska nu fortsätta genom ett fördjupat samarbete med kommuner och tillverkare.

MEST LÄST