Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Grönt ljus från GM och Riksgälden

Riksgälden säger ja. GM likaså, men med en del villkor som måste uppfyllas. Nu återstår det för EIB och Regeringen att ge ett besked om Saabs framtid.

I eftermiddags uppgav Riksgälden att ge ger klartecken för Antonov att bli delägare i Saab, eftersom de i sin utredning av honom inte funnit någon anledning att neka honom. Vidare skriver de att "beslutet har fattats utifrån de aspekter vi har att beakta och det material vi har tillgång till."
Samtidigt säger GM att även de godkänner den ryske affärsmannen, men med vissa krav som Saab måste uppfylla.

På Twitter skrev Vladimir Antonov tidigare i dag "done", alltså "klart", och tackade för allt stöd från Victor Muller, Jan Åke Jonsson och Lars Carlström.
Victor Muller kallar det för en fantastisk dag för Saab, Spyker och honom själv. Men han vill inte tala om hur stor del av Saab som kan bli aktuell för Antonov.
– Det är alldeles för tidigt att säga. Vi har fått besked av Riksgälden och nu behöver vi få medgivande från GM, EIB och den svenska regeringen, säger han till TT och fortsätter:
– Men det här det viktigaste första steget, att återupprätta hans ställning.
Enligt TT handlar det om maximalt 30 miljoner euro som Antonov har begärt att tillföra Spyker, vilket motsvarar maximalt 29,9 procent av rösterna.

På TT:s fråga om skattebetalarna kan känna sig trygga med beslutet svarar Bo Lundgren, Riksgäldens generaldirektör:
– Det hoppas jag. Man kan ju aldrig vara hundra procent säker på någonting här i livet, men vi har inte hittat någonting som ger anledning att neka honom. Sedan är ju skattebetalarna ändå trygga för vi har ju säkerheter för de lånegarantier vi har lämnat.
Riksgäldens sista steg i ägarprövningen av Antonov var att träffa honom, vilket skedde tidigare i veckan. Och han verkar ha gjort ett gott intryck.
– Det var ett möte som visade att han har ett genuint intresse av Saab, naturligtvis för att han så småningom hoppas kunna tjäna pengar, men också för att han vill bidra till att märket överlever, säger Bo Lundgren.
Men än är inte allt klart. Regeringen och EIB måste fatta sina beslut först. Vilket det blir vill Bo Lundgren inte spekulera i.
– Jag känner inte alls till vad EIB kommer att ha för ställningstagande. Det ställningstagande vi har gjort kan i vart fall inte försvåra för EIB, snarare kan det ge lite ytterligare underlag för dem.

Näringsminister Maud Olofsson (C) säger till TT att hon litar på den bedömning som GM, EIB och Riksgälden gör och menar att regeringen inte skulle gå på någon annan linje i så fall.
Enligt henne har regeringen en hög beredskap för att kunna fatta ett snabbt beslut när definitiva besked kommer från EIB och GM.
– Efter det kan regeringen ta ett snabbt beslut, förra gången tog det mindre än ett dygn, säger Olofsson som hoppas på en snar lösning.

GM:s informationschef James Cain säger till TT att Saab behöver leverera på flera punkter. Det handlar bland annat om villkoren för ägandet och försäljningen av de preferensaktier som GM äger i bolaget. Enligt honom ligger bollen nu hos Saab som måste fortsätta göra framsteg.
Eric Geers, informationschef på Saab, kallar dagens utveckling "ett steg i rätt riktning" och dessutom ett väldigt viktigt steg enligt TT. Anledningen till det är att Antonov alltid sagt att han ser Saab som en jättebra investering på långsikt.
Hur lång tid processen hos EIB tar vet man på Saab inte.
– Nu är det naturligtvis upp till EIB och GM som måste godkänna detta och så får vi hoppas att det inte kommer att ta allt för lång tid. Hela processen tar väldigt lång tid och vi har en fabrik som står stilla, naturligtvis. Samtidigt har vi andra spår som vi jobbar med, till exempel talar vi med olika stora kinesiska biltillverkare.
Enligt TT ska Victor Muller, Spykers vd, just nu vara i Peking för samtal angående Saab. Men han vill inte ge några ytterligare detaljer.

Lars Carlström, talesman för Antonov i Sverige, säger till TT att Antonov är lycklig för att han äntligen får ett erkännande, men att de hade blivit förvånade om det kommit ett annat besked. Carlström anser att den akuta situationen nu vänts.
– Jag har gott hopp om att det här kan bli nystart för Saab igen. Nu har Riksgälden godkänt, men sedan ska regeringen säga sitt och EIB sitt. Hade man suttit lugnt och väntat på att den här processen skulle fortgå och klara av Saabs likviditet så hade det inte fungerat. Då hade man fått stänga affären. Som väl är har man inte gjort det.
Enligt Carlström finns det mycket att göra för att förbättra Saabs varumärke.
– Man är en underdog och inget mainstreammärke. Man får jobba med det unika i att äga en Saab. Det är en bil för alla men få förunnat.
Och till personalen på Saab vill han säga:
– Att man ska vara oerhört glad. Det här är en person som brinner för Saab. Man ska känna sig väldigt komfortabel.

MEST LÄST