Här slängs mat för 50 000

Sveriges handlare kastar tusentals ton mat om året. Exakt hur mycket som slängs ska nu utredas i en nordisk studie. På Coop Forum på Överby jobbar man hårt med att minska svinnet, främst genom att korta leveranstiderna.

ANNONS
|

Varuhuschef Tobias Håkansson berättar att Coop Forums svinn på en vecka uppgår till ett värde av 50 000 kronor. Främst är det mejerivaror, kött/charkprodukter, frukt och grönt och bröd som går i svinn.

– Volymmässigt är det främst frukt och grönt som får kasseras. När det gäller vad som kostar mest att kassera så är det köttet, säger Tobias Håkansson.

– Det blir dyrt om man tvingas kasta stora mängder lövbiff för 139 kronor kilot.

Han tar upp ett paket lövbiff.

– Som du ser är den här paketerad i natt och har kommit hit idag. Den har en lång hållbarhet, ända till den fjärde augusti, säger Tobias Håkansson.

ANNONS

Coop Forum har just bytt köttleverantör. Den förra leverantören packade varorna i Linköping, den nya packar köttet i Göteborg - och köttet kommer från gårdar i närområdet.

– Vi försöker se till att varorna får åka runt så lite som möjligt. Det sparar pengar för oss, är bra för miljön och ger ett bättre datum på produkten, säger Tobias Håkansson.

Djurpark får en del

Coop Forum skänker även mycket av sitt svinn till djurparken Nordens Ark utanför Strömstad.

Datummärkta varor sänks ofta i pris innan de är utgångna.

I höst är dessutom ett nytt inköpssystem igång, där varorna kommer att beställas direkt från kassan.

– En dator i kassan räknar antalet varor som sålts och beställer lika många. Det här gäller varor som köps varje dag, och inte säsongsbetonade produkter som julskinka, säger Tobias Håkansson.

Färsk studie om svinn

I dagarna kom en studie om mat- och färskvaror gjord av elever vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala. Studenterna undersökte tre olika Coop-butiker i Stockholmsområdet och kom fram till att det bara inom Coop Forum och Coop Konsum slängs cirka 1200 ton kött om året.

– Svinnet beror både på handeln och konsumenterna. Handeln är rädda att tappa kunder och vill ha välfyllda hyllor. Kunderna är kräsna och köper bara varor med långt bäst före-datum, trots att de kanske ska äta maten samma dag, säger Elin Andersson, en av studenterna bakom studien.

ANNONS

Hon säger att konsumenterna borde tänka på att ju mer mat som slängs – desto dyrare blir den mat vi handlar.

– Många klagar på att maten är dyr, men jag tycker att den är billig. Vi har uppenbarligen råd att kasta mat, säger Elin Andersson.

Just nu finansierar Nordiska ministerrådet en kartläggning av orsakerna bakom matsvinnet i de nordiska länderna. Rapporten kommer i slutet av 2010.

ANNONS