Håveruds Skans 453 blir ett nytt turistmål

För två år fick Skålleruds hembygdsförening den gamla försvarsanläggningen Håveruds Skans 453, som ligger strax norr om Håverud utefter Brudfjällsvägen, i gåva av företaget Råsjökross. Nu är avsikten att den ska ställas i ordning och bli ett turistmål.

ANNONS
|

Bunkern eller Skansen i Håverud, som ligger alldeles vid järnvägen som då gick mellan Mellerud och Arvika, började byggas i början av 1940 och var bemannad med soldater under kriget. Anledningen till att byggnationen utfördes var att Sverige oroades över att ­tyskarna skulle försöka inta Göteborg genom att ta vägen över Charlottenberg och vidare ner genom Sverige.

– Arbetet utfördes av Arbetskommissionen som bestod av folk från hela Sverige, säger Gudrun Johansson som håller i föreningens arbete med bunkern.

Stoppa oönskad trafik

Den korrekta benämningen på anläggningen är pansarkanonvärn och i den fanns plats för en 20- eller 37 millimeters pansarvärnskanon. Här fanns också möjlighet att ha kulsprutor och kulsprutegevär och för dessa fanns mindre embrassyrer (skottgluggar). Här fanns också järnbalkar som kunde rullas ut över järnvägen för att stoppa oönskad tågtrafik, oönskad trafik på vägen och man skulle även kunna stoppa oönskad trafik på sjösystemet i Dalsland.

ANNONS

Mellan bunkern och Brudfjällsvägen ligger en vacker liten tjärn och där finns också lämningar av stridsvagnshinder, så kallade draktänder.

I stridsaktivitet var den här typen av bunker avsedd för att underlätta eldgivning, observation eller stridsledning.

Inne i bunkern finns flera gångar och olika rum samt en trappa (medutgången igensatt i dag) som ledde upp på berget som bunkern är insprängd i.

Cirkelrunt värn

Enligt tidningen Fort & Bunker lär det i närheten också ha funnits ett cirkelrunt värn med åtta embrassyrer (skottgluggar) som mest liknar ett dåtida flygfältsvärn. Detta värn är dock raserat.

Nu ska Skans 453 få en helt ny användning efter att Skålleruds hembygdsförening tagit emot gåvan och det hela har också godkänts av lantmäteriet.

– Vi planerar att ha guidade bunkervandringar redan nästa sommar och hoppas då ha fått tag på tidsenlig utrustning som vi ska inreda bunkern med, som är väldigt fräsch invändigt, berättar Gudrun Johansson.

Loic Manchec som också är aktiv i hembygdsföreningen, som ordförande, utlovar servering av ärtsoppa i samband med de guidade vandringarna.

Tidsenlig utrustning torde inte vara svår att få tag på då det låg flera regementen i gränstrakterna mot Norge under kriget, till exempel I 2 i Karlstad och I 17 i Uddevalla. Båda är numera nedlagda, liksom många andra regementen och flygflottiljer, men vid flera av dem byggdes muséer upp – bland annat vid I 2 i Karlstad där det fanns gott om material.

ANNONS

Nytt militärmuseum

Muséet flyttades till Kristinehamn, men enligt uppgift ska nu samlingarna åter till Karlstad där ett nytt militärmuseum ska byggas upp i regementets forna lokaler.

ANNONS