Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

batmot1.jpg
Joakim Arthursson har drabbats av flera båtstölder. "Mitt förslag är att vi båtägare nattvandrar här på området under sommaren."

Han tröttnade på stölder - sålde båten

I år har hittills sammanlagt sjutton stölder av båtmotorer anmälts i Lilla Edet, Trollhättan och Vänersborg. Det är mer än dubbelt så många som förra året. Hamnarna är relativt säkra medan de mindre båtbryggorna är hårt utsatta.

Joakim Arthursson bor i Vänersborg och har sin båt liggandes i småbåtshamnen vid Länsan. Han har haft problem med tjuvar sedan två somrar tillbaka och blivit av med två tankar och en motor. Vid stölderna bröt tjuvarna sönder båten och Joakim tappade till slut lusten.
– Jag sålde den båten, det kändes inte kul längre och det blev dessutom väldigt dyrt. Nu har jag köpt en ny med inombordsmotor, den stjäl de inte i första taget, säger han.

Nu vill Joakim att de som har båtar liggandes vid Länsan ska hjälpas åt för att motverka stölderna.
– Mitt förslag är att vi båtägare nattvandrar här på området under sommaren. Delar man upp det blir det ungefär två nätter per person. Jag tror det skulle hjälpa mycket, säger han.

Han tycker också att kommunen ska ansvara för att sätta upp lampor som tänds vid rörelse, men har inte hunnit ta upp förslaget med dem än.

Sedan i februari i år arbetar polisinspektör Thomas Andersson med polisens nya satsning Båtsamverkan i Västra Götaland. De försöker få allmänheten uppmärksamma på stölderna och de uppmuntrar båtägarna till att inte bara vakta sin egen båt bättre utan även grannens.
– Vi försöker förmedla vikten av att stöldskydda sina saker bättre så det blir svårare för tjuven.

Thomas och hans kollegor åker på infoturné till de drabbade områdena. Deras fokus är Bohuskusten men de har även varit på Kustbevakningen samt Segelsällskapet i Vänersborg. Han säger att antalet stölder snart kommer att trappas upp.
– Den här tiden på året är alltid värst, när semestrarna är över och folk inte är ute med sina båtar lika mycket.

Thomas berättar att polisen jobbar med olika metoder för att motverka stölderna, både förebyggande och rent operativa insatser.
– En viktig del av arbetet är att föra dialog med leverantörer av bland annat lås och motorer. Om de kan tillverka ännu bättre lås så försvårar vi för tjuvarna, säger Thomas.
Han berättar att de bland annat har drivit på så att Västra Götalands största tillverkare av styrpulpeter bygger in stöldskydd i aktern på sina kommande båtmodeller.

Förutom infoturnéerna använder sig Polisen också av sociala medier för att nå ut. I den öppna facebookgruppen Polisen Båtsamverkan Västra Götaland kan man läsa det senaste om båt- och motorstölder samt ta del av efterlysningar och lämna tips. Både Thomas och Joakim rekommenderar båtägare att gå med i gruppen.

MEST LÄST