Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

"Har ägnat sig åt utpressning"

Utpressning och hot. Det har Guy Lofalk utövat mot såväl GM som Youngman. Och därmed stjälpt processen. Det hävdar Victor Muller i ett brev till Swedish Automobiles styrelse, med syfte att byta ut rekonstruktören.

I ett internt dokument signerat Victor Muller listar Saab-vd:n punkt efter punkt vad som bör stå med i en begäran till Vänersborgs tingsrätt om att Guy Lofalk bör avsättas som rekonstruktör. I mycket hårda ordalag beskriver Muller Lofalk som helt inkompetent. Ingen av de uppdrag Lofalk har haft som rekonstruktör har han genomfört på ett bra sätt. Lofalk ska också enligt Muller vid flera tillfällen överskridit sina befogenheter och drivit ägarlinjer som varit helt fruktlösa. Lofalk har varit såväl okunnig som oförmögen att kunna hantera Saab som företag, parterna kring Saab samt den komplexa processen.

Lofalks tydligaste misstag enligt Muller var när rekonstruktören åkte till GM:s huvudkontor i Detroit förra veckan. Där ska han presenterat ett förslag där GM själva skulle ta 60 procent av ägarskapet i Saab - vilket framstår som mycket naivt. Vidare ska han förklarat för GM att om de säger nej så riskerar Saab gå i konkurs, vilket kan innebära att GM:s teknikrättigheter i slutändan blir uppköpta av kineser i ett konkursbo.

Dessutom ska Lofalk ha tecknat ett avtal med en reklambyrå för cirka 1,5 miljoner kronor utan Saabs vetskap, och Muller kritiserar honom dessutom för ett alldeles för högt arvode. På tio veckor ska Lofalk ha gjort av med närmare tio miljoner kronor.