Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

prod

Ingen produktion före semestern

Fastighetsaffären är nu visserligen helt klart och ger Saab 255 miljoner kronor, men Saab kommer inte att komma igång med produktionen före semestrarna.

– Det är ett för omfattande arbete med alla leverantörer, vi kommer i stället att starta upp i augusti, säger informationsdirektör Eric Geers.

Saab har tidigare haft målet att få igång produktionen innan de anställda i produktionen går på sin förkortade ledighet som infaller veckorna 30 och 31. Men så blir inte fallet.

– Vi kommer istället att sätta igång efter semestrarna, alltså vecka 32, säger Eric Geers.

Man kommer enligt Saab igång tisdagen 9 augusti. Enligt Saab har man nu nästan 11 000 beställda bilar att tillverka – en ansenlig andel av dessa är dessutom förhandsbetalda av de nya kinesiska ägarna.

Kommer ni att hinna producera alla bilar när ni väl startar?

– Ja, det räknar vi med, säger Geers.

Köparna av drygt hälften av Saabs fastigheter består av ett konsortium bestående av Hemfosa, Brinova, Peab och Weland framgår det av pressmeddelandet som Saab Automobile har skickat ut.

Av köpeskillingen på 255 miljoner kronor betalas 205 miljoner kronor ut när affären avslutas i dag medan 50 miljoner kronor består av konvertibler i Saab/Swedish Automobile. Som det framgått tidigare får Saab ett års hyresfritt, vidare har köparna möjlighet att öka sitt ägande i fastighetsbolaget Saab Automobile Property upp till ett värde av 300 miljoner kronor.

Saab/Swedish Automobile har fått ihop motsvarande cirka 555 miljoner kronor i kortsiktiga medel de senaste veckorna enligt pressmeddelandet. Man fortsätter också processen att försöka säkra ytterliga medel som kan hjälpa att klara upp den kortsiktiga finansiella situationen.

MEST LÄST