Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Ingen prognos när lönerna kan komma

Dagen före midsommar meddelar Saab att lönerna inte kan betalas ut och någon prognos för när lönerna kommer finns inte. 

Anledningen till att man inte kan betala lönerna beror på att man inte lyckats få fram de nödvändiga snabba pengar som behövs för företagets överlevnad.

Swedish Automobile och Saab Automobile håller på att diskutera med olika parter för att få fram de kortsiktiga pengarna, dels via försäljningen av fastigheterna som har varit på gång och dels via de diskussioner som varit med de nya kinesiska finansiärerna. Dessa diskussioner pågår, men det finns just nu ingen garanti för att desssa lyckas skriver man i ett pressmeddelande.

– Det är beklagligt, mycket trist att behöva meddela detta dagen innan midsommar, säger Gunilla Gustavs på Saab Automobiles informationsavdelning till TT.
– Vi fortsätter att försöka hitta kortsiktiga finansiella lösningar. Mer kan vi inte säga.

Finns någon prognos för när lönerna kan komma?
– Nej, det är omöjligt att ge någon tid mer än att man försöker lösa detta så fort som möjligt, säger Gunilla Gustavs.

Informationen om den uteblivna lönen nådde de Saabanställda via mejl nu på morgonen, uppger Sten M Larsson, vice ordförande i tjänstemannafacket Unionen.
– Det har gått ut till alla anställda där man talar om att de är försenade, säger han till TT.

Enligt Sten M Larsson har tjänstemännen löneutbetalningsdag på måndag. Några uppgifter om det blir några pengar då framgår inte av mejlet, uppger han.

Marita Vesala, enhetschef för socialt stöd och försörjning i Trollhättans stad säger att än så länge har inte någon anställd på Saab hört av sig för att söka ekonomiskt bistånd. Om det sker kommer de att få samma handläggning som alla andra.

– Vi behandlar dem som alla andra som inte har egna inkomster, så att de klarar sig. De får boka tid för besök, vi gör en utredning och tittar på vad de har för inkomster och utgifter. Så det är ingen skillnad så.

Men att få försörjningsstöd kan ta tid.
– Vi har ju väldigt hög inströmning efter studenten. Väntetiderna ligger på fyra–fem veckor.

För den som befinner sig i akut ekonomisk kris kan det ändå finnas hjälp.
– Ingen ska behöva svälta. Är det så att man står utan mat för dagen kan man komma till vår jour som har öppet ett par timmar på eftermiddagen. Vi har ju det yttersta ansvaret för dem som bor i kommunen, säger Marita Vesala.

– Det sista företag i kris slutar att betala är skatter och löner säger Peter Törngren, under förra vintern likvidator för Saab, till di.se

– Rent allmänt kan man säga att vad som är viktigt för ett företag i utförsbacke är att betala skatter och att betala personalen, säger han.

Törngren understryker att han inte längre har något uppdrag i samband med Saab och inte har någon särskild insyn i Saabs affärer.