Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Internationell dundersuccé för svenska Dunderhead

Han har med sig bluegrassmusiken sedan barnsben. Och nu börjar det hända saker för Trollhättegitarristen Jimmy Hermansson och bandet Dunderhead. – Jag vill få den här musiken att växa i Sverige, säger han.

Det var för drygt ett år sedan som den sista pusselbiten föll på plats, i stadsdelen Haga i Göteborg. Jimmy och de andra killarna i bandet hade en spelning där sångerskan Angelina Lundh fanns i publiken.

– Hon frågade helt enkelt om vi kunde spela ihop, säger Jimmy, som har ett långt och kärleksfullt förhållande till musiken de framför.

– Min farsa har hållit på med sån musik i säkert 40 år, så jag är uppväxt med den. Jag har även spelat metal och pop, men bluegrassmusiken är speciell och betyder väldigt mycket för mig.

22-åringen är just hemkommen från en spelning med Dunderhead på Grevengrass-festivalen i Tyskland. Dessförinnan uppträdde bandet under European World of Bluegrass i holländska Voorthuizen, där de av juryn utsågs till det bästa av 42 deltagande band. Det innebar att Dunderhead tilldelades utmärkelsen European Bluegrass Band 2014.

– Det är stort inom den här genren, och priset innebär att de sponsrar oss med en resa till Kentucky i USA där vi ska spela på en stor festival som säkert lockar 15 000 personer som bara älskar bluegrass. Dessutom fick banden som spelade i Holland rösta på sina favoriter och där kom vi tvåa, säger Jimmy.

Varför tror du valet föll på er?

– Vi har väldigt, väldigt mycket energi oavsett om det är en snabbare eller en lugnare låt. Och så har vi mycket känsla i det vi gör, det känns som att vi har en egen stil.

Under sommaren väntar fler spelningar både i Sverige och Europa, och i september släpper Dunderhead sitt första album, bestående av elva originallåtar som skrivits av Mikael Grund och Angelina Lundh. Inspelningarna ägde rum i den sistnämndas studio

– Jag är supernöjd med resultatet och det ska bli otroligt gôtt att få ut den första skivan. Tror det är viktigt med egna låtar, att det är nåt fräscht för att man ska komma någonstans. Men visst kan vi tänka oss att spela någon cover ibland också.

Den senaste tiden har han märkt att allt fler fått upp ögonen – och öronen – för Dunderhead.

– Intresset har ökat väldigt mycket, det är många som hör av sig och vill att vi ska spela. Och vi kommer verkligen att satsa stenhårt på det här.

Vad kan du rekommendera för lyssning till den som är nyfiken på bluegrass?

– Oj, det finns så många bra. Alison Kraus är en av mina favoriter, och Dolly Parton kan vara en bra ingång.