E-böckerna står fortfarande för en liten del av bibliotekens totala utlåning. Fortsätter utlåningen öka i snabb takt kan det dock bli dyrt för biblioteken som måste betala förlaget 20 kronor för varje enskild utlåning.
E-böckerna står fortfarande för en liten del av bibliotekens totala utlåning. Fortsätter utlåningen öka i snabb takt kan det dock bli dyrt för biblioteken som måste betala förlaget 20 kronor för varje enskild utlåning.

Intresset för e-böcker växer

Att låna en bok som e-bok har blivit mer populärt. I Trollhättan ökade bibliotekets utlåning av e-böcker med 33 procent förra året. I Vänersborg var ökningen 370 procent.

ANNONS
|

Det lånas allt färre böcker på landets bibliotek. Mellan åren 2000 och 2010 minskade antalet boklån med 18 procent. Den minskade utlåningen har också lett till att vart femte bibliotek under de senaste femton åren har fått stänga. Det visar en rapport från Kungliga biblioteket.

I Vänersborg har man känt av den minskande trenden.

Färre besökare

– Förra året minskade antalet besökare till huvudbiblioteket med fem procent. För filialerna i Frändefors, Brålanda och Vargön har vi inga besökssiffror eftersom vi har dragit ner på öppettiderna där och har därför svårare att registrera antalet besökare, berättar Marie-Louise Olers, bibliotekschef i Vänersborg.

ANNONS

Antalet utlånade böcker har däremot ökat med en procent under 2011.

– Det är en liten ökning, men det är ju bra ändå.

Sjönk i Trollhättan

Det är facklitteraturen som står för hela ökningen med tre procent. Utlåningen av skönlitterära böcker har minskat med fyra procent i Vänersborg jämfört med året innan.

I Trollhättan sjönk utlåningen något, från 433 000 till 424 000. Besökssiffrorna uppvisade en ytterst lite minskning.

Däremot har intresset ökat kraftigt för att låna skönlitteratur som e-böcker. I Vänersborg lånades det ut 1 111 e-böcker förra året, vilket kan jämföras med 300 året innan.

”Zlatanisering”

I Trollhättan växte e-bokutlåningen från 2 387 nedladdningar år 2010 till 3 168 i fjol.

– Vi pratar om en ”Zlatanisering”, säger Greg Churc, bibliotekschef i Troll
hättan.

Varje gång en e-bok lånas ut måste biblioteket betala 20 kronor till förlaget, och en e-bok kan vara utlånad till ett obegränsat antal låntagare på samma gång.

– Vi har inte fått mer pengar för det här fenomenet. Det är ett problem, konstaterar Greg Church.

Han berättar att en annan aspekt på e-böckerna är att biblioteken inte själva får bestämma vilka titlar man vill köpa hem, som man gör med övriga böcker.

Begränsas

I Trollhättan har man infört en begränsning för låntagarna på tre lån per vecka, men det är inte aktuellt i Vänersborg.

ANNONS

– Man kan se det på olika sätt. Får vi ner kön på en populär bok genom att uppmuntra folk att låna den som e-bok, så blir det billigare än att köpa in ett visst antal böcker för flera hundra kronor styck. Det är sämre att behöva gallra böckerna efter att bara några få har läst dem, tycker Marie-Louise Olers.

Ersätter inte

Att e-böckerna helt skulle ersätta de fysiska böckerna i framtiden, tror hon dock ingen av bibliotekscheferna på. Men Marie-Louise Olers ser att det krävs en kraftansträngning för att hålla kvar biblioteken.

– Vi måste bli bättre på att marknadsföra oss. Vi har så mycket här som inte kostar något, men det är många som inte känner till det, säger hon.

ANNONS