Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

171110-bottenislat-561974_se.ttela_1.jpg
Med hjälp av piratsändare kuppades en rekryteringslåt från terrororganisationen IS in i Mix Megapols morgonsändning. Arkivbild. Foto: Maya Alleruzzo/AP/TT

IS-låt inkuppades i radio

Svenska radiolyssnare utsattes för cirka 30 minuters IS-propaganda när Mix Megapols sändningar i Malmö i går stördes ut av en piratsändare. Det kan bli svårt att ta reda på vem som låg bakom kuppen, bedömer Post- och telestyrelsen.

- I efterhand är det väldigt svårt. Är det en störning som bara uppstår under en period och aldrig uppstår igen är den svår att hitta, säger Jonas Wessel, chef på Post- och telestyrelsens spektrumavdelning.

Propagandakuppen gjordes mitt under Mix Megapols morgonsändning, som plötsligt ersattes av en rekryteringslåt från terrororganisationen IS. Enligt uppgift till 24malmo.se spelades låten i 30 minuter, vilket bekräftas av Bauer Media som driver radion.

- Det förefaller som att någon har en sändare och har rattat in samma utsändningsfrekvens och sedan kört ett annat innehåll. Lokalt har den haft en högre effekt och då har det blivit den rådande signalen, säger Jonas Wessel.

Post- och telestyrelsen har fått en rapport om händelsen och skickat personal till Malmö för att göra en undersökning. Händelsen ska också polisanmälas.

MEST LÄST