Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Jarnald åter upp i topp

Årligen sammanställs topplistor i både hoppning och dressyr baserat på Svenska Ridsportförbundets rankinglistor. Listetta lokalt för dressyren är Anna Jarnald, tävlandes för TFRK. Sverige-toppen i dressyr leds av Patrik Kittel som med sina 2 637 poäng knappt tog hem titeln före Tinne Vilhelmsson.

Topplistan för häst­dressyren verkar inte alls lika spännande som hopplistan, poängmässigt sett. Och det av förklarliga skäl; det erbjuds inte lika många tävlingsmöjligheter för en dressyrryttare på ett år som för en hoppryttare. Det kan även hända att man blir bortlottad från en tävling man anmält sig till och detta ställer till stora problem för dressyrryttarna. Rankingpoäng erhålls från regional tävling och uppåt.

Anna etta igen

På den lokala dressyrtopplista återfinns ett nygammalt namn på första plats. Anna Jarnald har de senaste åren funnits med bland de främsta, men det var några år sedan hon låg allra överst. Anna har under 2009 ridit ihop 191 poäng, mycket mer än vad fjolårets segrare Lotten Aronsson då hade. Hon hamnar denna gång på en femte plats.

För Anna blev 2008 ett litet pausår då hon till stora delar befann sig hos Stefan Jansson för träning. Jansson kommer för övrigt till Jarnalds under nästa vecka och håller träning, vilket Anna ser fram emot.

Fjolåret blev däremot det första riktiga tävlingsåret för Anna med Hilton, som kom i hennes ägo under 2008. Det som hon lägger störst vikt vid från 2009 var inbjudan till en landslagsplats och de efterföljande tävlingarna i Tyskland, där hon med Hilton tog sig till en femteplats i finalen. Ekipaget tog också hem DM-segern i dressyr och placerade sig tvåa i FEI Prix St Georges på Grevagården i september. Resultaten under SM, som hon kvalade till, är hon inte nöjd med. Dock ligger hon bland de 100 främsta dressyrryttarna på Sverigelistan med en 61:a plats.

Vad gäller tränings- och tävlingsplanerna för 2010 räknar Anna med att kunna debutera med Hilton i Intermediere, den första klassen i svår kategori. Den lite mer svårridne och yngre Acteur kommer därefter.

Tätt i listan

Mellan tvåan och trean i den lokala dressyrtoppen är det rätt tätt. TFRK:s Emelie Andersson har med Goliat ridit ihop 66 poäng och Manda Olsson, tävlande för NÄRK, slutar på 62 poäng.

Bland Emelies resultat kan man bland annat finna en seger i Medelsvår B:2 från i somras på Nuntorp. Mandas tävlingssäsong fick ett hastigt slut i höstas då hon bröt armen, men red hem många framskjutna placeringar med Country Star innan dess. Ekipaget hann också med att starta medelsvår klass. Manda väntar givetvis på att få börja träna på allvar igen och hoppas vara igång till de första tävlingarna i mars.

Noteras kan också att den första killen dykt upp på den lokala topplistan, genom Jonas Wallgren, tävlande för NHsK. Han har skolat om sin gamla hopphäst efter Cortez och tävlar nu enbart dressyr och klättrar för varje år i klasserna.

Emelie Andersson o Goliat T.jpg
Manda Olsson o Country Star.jpg

1. Anna Jarnald, TFRK, 191 poäng (107 championatspoäng) (Hästar: Hilton, Jestis Acteur, Mögelholts Obsession)

2. Emelie Andersson, TFRK, 66 (Hästar: Goliat)

3. Manda Olsson, NÄRK, 62 (Hästar: Country Star)

4. Marie Törnqvist, LERK, 42 (Hästar: Dona Curiosa, Concorde)

5. Lotten Aronsson, LERK, 34 (Hästar: Busy Lizzie)

6. Alexandra Andersson, TFRK, 32 (Hästar: Saigon)

7. Emma Topp, TSR, 27 (Hästar: Tesurla Birkelund)

8. Marie Louise Lind, MeRK, 26 (Hästar: Nero, Engholms Juster)

9. Susanne Lundqvist, Nuntorp, 20 (Hästar: Astro Ydre, Thing´s Phalon de Coeur)

10. Jonas Wallgren, Nuntorp, 14 (Hästar: Ruby Red E)

10. Marina Andersson, TFRK, 14 (Hästar: Aerbello, Aprilia)

MEST LÄST