Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Kanske dags att tänka om när det gäller tafsande?

  Replik

  Svar på Tafsandet är väl själva drivkraften? 12 april

  Besviken medborgare, du nämner hur du tycker att tafsandet är en del av festandet. Det kan inte vara så att det är dags att tänka om? Jobbar själv inom barnomsorgen och redan vid tidig ålder börjar vi i dag prata om min kropp och din kropp. Hur barnen har rätt att säga NEJ om de inte vill bli kramade och hur vi vuxna måste fråga innan vi kramar. Exempelvis, kramar vi inte bara barnen, utan vi FRÅGAR. Vi låter alltså den mottagande parten bestämma om de vill motta kramen eller inte. Säger de NEJ så betyder det NEJ. På samma sätt om vi pratar om dina saker och mina saker. Det vill säga min kropp är något jag bestämmer över. Har jag inte gett dig tillåtelse att krama mig eller ta på mig, så övergår du dina befogenheter när du tar dig den friheten. På samma sätt som om du skulle ta min mobil eller mina nycklar utan mitt godkännande.

  Det handlar om likvärdig respekt för varandra. Bara för att du tycker att det är okej, behöver inte den du möter tycka det.

  Det handlar inte om extrema tankar, det handlar om förståelse för varandra och empati.

  Du säger att ”beröring med det andra könet till och med är själva drivkraften till varför unga går på fest?”

  Tycker det kan vara viktigt att understryka att sexuell attraktion till en annan person är just det. Att man attraheras till den personen. Visst är det spännande, visst kittlar det i magen. Men detta betyder inte att den andra personen behöver känna likadant, eller att detta automatiskt ger någon form av frikort för att göra vad man vill. Snarare är det mer en del av en föråldrad machokultur, som endast resulterar i förtryck av unga tjejer.

  Nej, så snälla tänk om. Oavsett om det är en kille, tjej, flicka, pojke, kvinna eller man som står framför dig. Visa dem i stället att du har integritet, att du respekterar dem lika mycket som du skulle respektera dina egna familjemedlemmar.

  Niklas (pedagog och medmänniska)

   

  Har du synpunkter på insändare? Eller vill du tycka till om något annat? Använd vårt insändarformulär eller läs mer om hur man gör här.