Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

balder18.jpg
Det är nu tio år sedan Anders Kihlberg kom tillbaka till Dalsland med storslagna planer. Han har byggt tre ”ekohus” i Anolfsbyn men resten av de omfattande byggplanerna har fått skrotas. ”Det är så många som bara säger nej till utveckling utan att motivera varför”, förklarar Anders Kihlberg.

Kihlberg har tröttnat och ger upp

Han vände hemåt med pengar på fickan och storslagna planer för Dalsland. I dag, tio år senare, är läget ett helt annat och nu säljer Anders Kihlberg av alla sina verksamheter i Melleruds kommun. – Tyvärr har det tagit stopp vad jag än har försökt genomföra, säger han.

Det är en besviken och frustrerad Anders Kihlberg som tittar i backspegeln. Besviken över alla grusade planer och frustrerad över det motstånd som han ­upplever att han mött. Från enskilda tjänstemän, intresseorganisationer och länsstyrelsen.

Samtidigt är det även med en viss lättnad som han nu minskar antalet bollar i luften.

– Det var visserligen en medveten satsning att driva många parallella projekt men tyvärr har det blivit stopp överallt. Nu tvingas jag agera mer egoistiskt framöver och det ska bli skönt på ett sätt.

Detta innebär att han helt och fullt kommer att ­fokusera på Baldersnäs herrgård från och med nu. Alla andra företag har han redan sålt eller planerar att göra sig av med.

– Baldernäs är det som gäller och jag lämnar ­Mellerud helt och hållet och man kan väl se detta som en politisk markering.

Många projekt

Läget var som sagt helt annorlunda för tio år sedan då Anders Kihlberg återvände till barndomens Dalsland fylld av idéer och pengar att förverkliga de med. Han startade trä­förädling och möbelföretag. Han köpte bygghandel och framförallt förvärvade han 600 hektar mark.

Planerna innehöll bland annat en Eko-by med eko­logiska och hållbara bostäder i sjönära lägen. Först i ett område söder om Snäcke, men där stötte han på patrull snabbt. Närheten till Ryrs naturreservat var skälet till att det inte blev något den gången.

Ekobyn ”flyttades” till Livarbo öster om Glycksjön. De ursprungliga tankarna på ett 30-tal hus bantades till tio.

– Jag drog igång ett omfattande planarbete och lade ut omkring 100 000 kronor. Först var alla väldigt positiva men plötsligt stoppades hela projektet. Motiveringen den gången var att det skulle kunna bli aktuellt med kvartsit-­brytning igen om 50 år.

Nu har Anders Kihlberg tröttnat och han är tydlig med hur han ser på situationen och var problemen ­ligger.

– Det finns för många bromsklossar som jobbar emot utveckling i Dalsland. Länsstyrelsen. Ett fåtal personer som inte vill se lösningar har för stor makt.

En rad förändringar

Anders Kihlberg har ändå inte gett upp helt. Och han har en rad förslag på för­ändringar som skulle kunna ge luft under Dalslands-vingarna igen (se faktaruta).

– Det är ju ingen hemlighet att jag till exempel ser en kommunsamman­slagning som rätt väg att gå och jag tror att det är många som håller med mig. Förhoppningsvis kan det nu bli en ordentlig debatt om det här.

Strandskyddet i Dalsland som är mer långtgående än exempelvis i grannlänet Värmland är en annan bromskloss som Anders Kihlberg mer än gärna skulle bli av med. 100 meters strandskydd med förnuftiga undantag borde gälla, menar han.

– Jag ställer mig verkligen bakom kommunalråden i Dalsland som tycks vara eniga om att vi inte kan ha ett regelverk för Dalsland och ett annat på andra sidan länsgränsen.

Dessvärre är ju inte länsstyrelsen beredd att ens diskutera den här frågan och det tycker jag är väldigt märkligt.

Tror på Dalsland

Framtiden för Dalsland då, hur ser Ander Kihlberg på sitt älskade Dalsland?

– Jag tror fortfarande på Dalsland. Men vi kan inte låta enskilda viljor fortsätta styra över alla andra. Vår landskapsblomma är ju förgätmigej och risken är att Dalsland blir bortglömt om inget görs, säger Anders Kihlberg.

• En kommun i Dalsland. ”Jag förstår inte hur man kan motivera att fortsätta i samma fotspår”.

• Länsstyrelsen behöver bli en samarbetspart inte en motpart. ”Myndigheten behöver moderniseras och anpassas till en global värld”.

• Strandskyddet ska anpassas. ”Vi måste få samma strandskydd i Dalsland som i Värmland”.

• Få bort okynnesanmälningar. ”Företagarna måste lägga ut massor av pengar under planarbetet men privatpersoner kan överklaga utan kostnad. Inför en avgift på 1 000 kronor”.

MEST LÄST