Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

styre
Morgan Larsson (VFP), Marika Isetorp (MP), Marie Dahlin (S) och Bo Carlsson (C) är Vänersborgs nya maktkvartett.

Klart vilka som ska styra Vänersborg

15.01 Socialdemokraterna, Centerpartiet, Miljöpartiet och Välfärdspartiet bildar minoritetsstyre i Vänersborg med 24 mandat. Och Marie Dahlin blir historisk.

Sedan valnatten har det spekulerats om vilka Socialdemokraterna skulle söka samarbete hos för att få ett stabilt styre i Vänersborgs kommun. Under tisdagen fick vi svaret.

Föga överraskande söktes kontakt med Centerpartiet i första hand och därefter Miljöpartiet. Den största knallen är Välfärdspartiet som med sina två mandat och Morgan Larsson som partiets ordförande tar plats bredvid Marie Dahlin (S), Bo Carlsson (C) och Marika Isetorp (MP).

– Vi var inte förberedda på detta. Vi satt inte på valnatten med våra två mandat och spekulerade vilka vi skulle samarbeta med. Vi förberedde oss på fyra år i opposition, säger Morgan Larsson.

Första kvinnan

Ett telefonsamtal från Marie Dahlin, som förövrigt skriver in sig i historieböckerna och blir Vänersborgs första kvinnliga kommunalråd, ändrade på detta.

– Jag sa att jag hade en idé och att jag skulle vilja testa den och Morgan sa att det lät spännande, säger Marie Dahlin.

För Miljöpartiets Marika Isetorp var det inte överraskande att frågan om samarbete kom.

– Det var det vi hoppades, säger hon.

Tillsammans får de fyra partierna 24 mandat, för majoritet hade det krävts 26.

– Vi är en majoritet i minoritet. Jag skulle säga att vi är relativt oslagbara i Vänersborgs fullmäktige. För att fälla oss måste Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna, Folkpartiet, Vänsterpartiet och Moderaterna komma överens och de har inte varit överens många gånger under den gångna mandatperioden, säger Bo Carlsson.

17 "knäckisar"

Under förhandlingarna som pågått har 17 knäckfrågor diskuterats och partierna har kommit överens om samtliga. En viktig fråga för Miljöpartiet har varit Mariedalskogen.

– Det var avgörande för att vi skulle vara med. Socialdemokraterna har gått med på att inte exploatera Mariedalskogen under kommande mandatperiod, säger Marika Isetorp.

– Men vi är i skriande behov av bostäder så vi bytte Mariedalskogen mot Onsjö södra, säger Marie Dahlin.

"Måste lösa"

Frågor som ska prioriteras under mandatperioden är skola, mat och byggnation av bostäder.

– Vi måste lösa skolfrågan. Idag har vi överfulla skolor och det kan bli tal om att bygga en ny skola. I så fall på andra sidan Dalbobron, säger Marie Dahlin.

När det gäller maten så handlar det om att mer ekologisk och närproducerad mat ska finnas i den kommunala verksamheten som skolor och äldreboenden.

I övrigt är det inte klart med fördelning av poster som övriga kommunalråd samt ordföranden och vice ordföranden i nämnderna.

dahlin
larsson
isetorp
carlsson
MEST LÄST