Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Kronofogden kan ta lönerna

  Kronofogdens jakt på pengar i Saab Automobile kan slå mot löneutbetalningarna. Kronofogden har rätt att även ta pengar som kan ha reserverats för löner eller skatter.

  – Det blir en olycklig kollision. Vi måste se till våra fordringsägares intressen. Vi får inte enligt regelverket ta hänsyn till om medel finns reserverade för löner eller skatter. Men det förstår nog inte personalen, säger Hans Ryberg, enhetschef på Kronofogdemyndigheten i Uddevalla, till TT.

  Ryberg fick ta emot många telefonsamtal på torsdagsmorgonen från Saabanställda som är oroliga för lönen. Han har svårt att förklara sitt jobb.

  – Ja, det är det. Men de är nog mest arga på Victor Muller.

  Vad säger de till dig?

  – Att de inte klarar livet. De orkar inte med ytterligare ett lån på banken om lönen uteblir.

  Nya krav

  Under torsdagen fylldes Saabs skuldlista hos Kronofogden på med sex nya fordringsägare som har rätt att få sina fordringar utmätta hos Saab. Sedan tidigare låg 16 ärenden i så kallad utmätningsfas hos Kronofogden.

  Vid midnatt natten till torsdagen förföll 4,7 miljoner kronor till betalning, bland annat 4,4 miljoner gällande underleverantören Kongsberg Automotive.

  Totalt finns ett 90-tal ärenden med fordringar på totalt 163 miljoner kronor på Saab.

  De närmaste veckorna ska Kronofogden driva in omkring 42 miljoner kronor, vilket riskerar att påverka löneutbetalningarna om inte Saab får in ny finansiering.

  Saab informationsdirektör Eric Geers har följande svar att ge om den kommande löneutbetalningen och kraven från Kronofogden.

  – Vi för en dialog med Kronofogden, jag vill inte gå in på några summor, men vi arbetar givetvis med att lösa detta så det inte påverkar lönen.