Artistisk geometri för en hungrig konstpublik

Fåglar och fjärilar möter besökarna i Folkets hus café under senvintern. Fyra konstnärer ställer ut sina tavlor, där den röda tråden finns i geometrin.

ANNONS
|

Sedan i onsdags hänger det närproducerade tavlor på väggarna i matsalen på Folkets hus. Marianne Erwings, Stefan Niklassons, Peter Wingrens och Krister Åbergs målningar och grafik samsas under temat "Geometri, Fåglar och fjärilar", och genom de till synes spretiga uttrycken går en röd tråd.

En av de fyra, Peter Wingren, har en bakgrund som forskare och lärare i matematik vid Umeå universitet. En karriär som blev verklighet trots att han beskriver dagen då han själv slutade skolan som den lyckligaste i livet.

– Det är motsägelsefullt, men så blev det. Och jag har alltid dragits till konsten. Jag ser matematik i den, det går inte att förhindra, säger han.

ANNONS

När han var elva år gammal deltog han i en teckningstävling i Skara och kom hem som lycklig vinnare av en storpipig ost.

– Min mor tyckte att det var ett väldigt bra intresse jag hade efter det. Men jag har tecknat en del under livets gång. När man sitter på ett oändligt antal föreläsningar så tappar man emellanåt intresset och skenar i väg i fantasin.

Nu samlas några av hans och de övriga tres konstverk under samma tak. Peters reliefer, Stefans geometriska linjer, Mariannes grafiska korpar och Kristers punktmålade fjärilar bildar gemensamt en utställning som hyllar formerna i vardagen.

I receptionen hänger två av Mariannes fåglar och ett färgstarkt pussel av målade träbitar som är signerade av Peter. Den kvadratiska tavlan består av olikformade bitar.

– Det finns miljoner sätt att se geometrin i den där, men den är byggd på ett fåtal former, säger Peter.

Skapandet har blivit ett trevligt sätt att förhålla sig till formerna som omger honom.

– När jag steker mitt lunchägg så måste jag teckna av det. Men det först efter yrkeslivet som jag har blivit stekpannskonstnär, säger han.

ANNONS