Backstage fyller 10 år – och stan med rock

De startade stället för att fylla ett tomrum i Trollhättans musikutbud. Sedan tutade de och körde, bara för att de tyckte det var så kul. Nu firar Backstage Rockbar tioårsjubileum och kan visa upp en imponerande gästlista från åren som gått. – Det är rätt häftiga grejer vi har dragit ner här i källaren, säger Fredrik Eriksson.

ANNONS
|

Fredagen den 13 juli 2007 fick Trollhättan ett nytillskott på kroglistan. Då slog Fredrik Eriksson, hans dåvarande fru Petra samt Peter Malm upp dörrarna till sin skapelse Backstage Rockbar i lokalen en halvtrappa ner från gatunivå, mitt i centrum. Deras vision var att skapa ett ställe för rockälskarna med livemusiken som nav och hjärta. Ett decennium senare har Backstage skapat sig ett rykte i hela världen och band och världsartister har bara gott att säga om den lilla krogen med det stora hjärtat.

– Tio år – det är helt sjukt! Det trodde vi inte, vi hade ingen plan alls utan öppnade egentligen helt i blindo, säger Fredrik Eriksson, som numera är ensam ägare.

ANNONS

– Vi har väl gått på alla nitar som finns och hade inbrott innan vi ens hade öppnat. Det tog tre år – innan vi hade lärt oss hur kassaapparaten fungerade, haha! Men vi bara körde för att det var så kul! Och då och då gör vi fortfarande "vansinnesbokningar", som vi aldrig går runt på, fortsätter Fredrik med ännu ett skratt.

Vansinnesbokningar i all ära – Backstage har framförallt fått rockfans att höja på ögonbrynen över alla världsnamn som gästat krogen genom åren. Ombedd att lista första decenniets topp 5 säger Fredrik att det inte går. För att det finns många fler än fem som borde stå på bästalistan.

– Graham Bonnet, Lillasyster, Chris Holmes, White Lion, Gilby Clarke ... Det är rätt häftiga grejer vi har dragit ner här i källaren.

– Och japanska Loudness, som gjorde ETT gig i hela Skandinavien – och det gjorde de här!

Susann Jonsson, som sitter i styrelsen och som håller ett vakande öga på ekonomin, konstaterar att besökarna ibland knappt har trott på namnen de har presenterat.

– När vi hade Chris Holmes här första gången trodde folk inte att det var på riktigt, de trodde det var någon som körde covers, och när han väl stod på scenen föll hakorna ner på dem som tvivlat.

ANNONS

Likadant var det när White Lion, med Mike Tramp i spetsen, klev in på den pyttelilla scenen. Ja, den ÄR verkligen pytteliten, men det har inte hindrat att där en gång stod ett italienskt tiomannaband (!) med hel blåssektion.

– Jag fattar inte hur vi fick in dem allihop, säger Daniel Elvheim med ett skratt.

Han är ställets ljudmästare och minns, fortfarande med viss fasa, den enda spelning de har tvingats avbryta. Bandet var Bai Bang och anledningen var att det kommit öl i monitorerna.

– Vi försökte fixa det på alla sätt vi kunde komma på, men det gick inte.

Daniel, som själv är musiker, är dessutom en ofta återkommande gäst PÅ scenen med olika bandkonstellationer och är bland annat ansvarig för det all star-band som svarar för musiken under själva tioårskalaset, som äger rum på onsdag, den 19 juli.

Bandet är döpt till Ståhl af Steel, som gästas av musiker från bland annat Ravaged och Afterbürner. Och så kan det bli en och annan överraskning också.

På scenen den kvällen står också det allra första band som spelade på Backstage: Burning Angel från Vänersborg.

– De spelade här både fredag och lördag första helgen. Nu har de återförenats och kommer tillbaka hit för tioårsjubileet. Det är jätteroligt! säger Fredrik.

ANNONS

Själva kalaskvällen är uppdelad i en första halvlek för enbart inbjudna och en andra när det är öppet som vanligt.

När det gäller framtiden ser den ljus ut. Igen, får man tillägga. För Backstage kan nu, sedan ett par år, visa gröna siffror igen efter en tuff resa. Det som var nära att sänka det stolta skeppet var bokningen av det tyska julshowkonceptet Christmas Metal Symphony, som gästade Älvhögsborg. Vid det laget hade Backstage haft stor framgång med flera större arrangemang, inte minst W.A.S.P., som också spelade i Älvhögsborg.

– Julgalan är den enda riktigt stora felsatsning vi har gjort och vi fick gå in och nödlåna pengar för att inte gå omkull. Det tog flera år att reda ut den smällen och vi har tagit det lite lugnare med stora bokningar sedan dess. När Manowar var här var vi till exempel bara medarrangör, förklarar Fredrik.

Det var i krisen efter julgalan som Susann kom in i styrelsen, något Fredrik är tacksam för.

– Hon reder upp det jag ställer till, säger han med en blinkning.

– Nja, riktigt så är det kanske inte, men jag håller i ekonomin och försöker bromsa ibland. Nån måste vara den tråkiga – lite som good cop/bad cop, säger hon med ett skratt.

ANNONS

Hon får sin "belöning" i form av att basen då och då bokar band i hennes smak ...

– Det BLIR ju så att vi främst bokar band som jag själv gillar, och då är det ju mest 80-talshårdrocken, men jag FÖRSÖKER tänka på de andra ibland också, hävdar Fredrik.

Han möts av ett gapskratt från såväl Susann som Daniel och faller snabbt in i det själv.

I helgen (lördag) gästas krogen av Jay Smith och inom den närmaste framtiden kommer världsstjärnor som Richie Ramone (från Ramones), Uli Jon Roth (Scorpions) och Dan Reed att stå på Backstage-scenen. Som för alltid kommer att stå i källaren där den har stått sedan starten.

– Det ska VARA den här ruffiga källaren! Backstage-lokalen är hjärtat i vår verksamhet!

ANNONS