Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/7
ANNONS ▼

Det var en gång en bussfabrik

Just nu pågår en unik utställning i bruksmiljö i Fengersfors gamla industrilokaler. Anställda från Volvos nedlagda bussfabrik i Säffle har porträtterats på bild och deras tankar formulerats i text.– 300 miste jobbet och vi ville berätta deras historia, säger duon bakom utställningen och den nyutgivna boken med samma namn "Karossen 100 år av arbete".

Fotografen Malin Robertson Harén och konstnären Lars Andersson Schar är de två som står bakom projektet.

"Boken följer produktionsordningen, från bygge av chassit ända till leverans. Det är ganska unikt att få vara med inne i fabriken och filma."

2012 blev de inbjudna av Åmåls konsthall att ställa ut ett projekt. Ganska snart fick de idén att de ville följa och dokumentera en process. I det läget meddelade Volvo, som tog över fabriken 1981, att den 100-åriga karosserifabriken skulle läggas ner i Säffle och produktionen flytta till Polen.

– Jag tog kontakt med vd:n Kjell Berg, som var stressad och mellan två möten. Han sa att jag skulle lägga ett mejl. Känslan var väl inte så positiv först, men sedan ringde han och sa att vi skulle ta ett möte, säger Lars.

Malin och Lars fick klartecken av vd:n och de anställda att skildra nedläggningen och de sista månaderna av produktionen under våren 2013.

– Pulsen var hög när vi stod där inför alla i ett stort samlingsrum och berättade om vår idé. Vi visste ju inte hur de skulle ta det. Men vi kände oss välkomna och fick spontana applåder. Det var ett erkännande att vi var rätt ute, säger Malin.

De ville fånga vardagen på fabriken, människorna och deras tankar kring arbetet och att de nu skulle ut på en tuff arbetsmarknad.

– Vi ville berätta deras historia, och svaren var ganska raka. Det kändes viktigt att det inte var censurerat för vi ville inte göra en Volvo-bok, säger Lars.

Grundtanken var också att skildra industrihistoria och eftersom fabriken startade 1913 och lades ner 100 år senare fick man en naturlig ingång till titeln på projektet "Karossen 100 år av arbete."

"Pulsen var hög när vi stod där inför alla i ett stort samlingsrum och berättade om vår idé. Vi visste ju inte hur de skulle ta det. Men vi kände oss välkomna och fick spontana applåder. Det var ett erkännande att vi var rätt ute."

Av drygt 300 anställda ville inte alla vara med, men 175 av dem ställde villigt upp. Det blev en intensiv och närgående dokumentation mellan den 12 mars och 30 juni 2013, då fabriken till slut stängde. De fotade och filmade arbetsprocessen och gjorde långa intervjuer.

– Boken följer produktionsordningen, från bygge av chassit ända till leverans. Det är ganska unikt att få vara med inne i fabriken och filma, minns Malin.

Efter att ha ställt ut i Åmål och Säffle 2014 landade till slut hela projektet hos Not Quite i Fengerfors, i den gamla, vackra pappersindustrilokalen, lagom till högsäsongen startar och boken är klar. Den 17 juni var det invigning och boksläpp.

– Ja, nu när det är som mest folk vill vi gärna visa upp det. Och vilken miljö passar inte bättre än här med en liknande historia där en industri lagts ner, säger Malin Robertson Harén.

In i det sista jobbar Malin och Lars med att få till hängningen. Lokalen är enorm, men de beslutade sig till sist att dela upp utställningen i två delar.

– Vi hade mycket material, men när vi såg att pelarna gav en slags rytm i rummet och kom på det här med att hänga upp fotografierna på järnnät, så gav sig det andra. Här är alla människorna och i den andra delen är det verksamheten med plåten, verktygen och maskinerna som träder fram, säger Lars Andersson Schaar.

Fakta: Utställningar Not Quite

I sommar arrangerar konstnärskooperativet Not Quite i Fengersfors ett antal utställningar. Här är några av dem:

Galleriet: Isak de Jong, Sur & Kramig (illustration), 17 juni-2 juli, Johanna Wulf, Fortsättarna (fotografi), 8-23 juli, Therese Teo NIlsson, Skoglös (bilder), 29 juli-13 augusti.

Maskinhallen: Jessica Fleetwood, Sexuellt ofredande (smide), 1 maj-31 augusti.

Oceanhallen plan 2: Malin Robertson Harén & Lars Andersson Schaar, Karossen 100 år av arbete (fotografi/video), 17 juni-22 juli, Ida Lundell, Hemman (broderi), 29 juli-27 augusti.

Oceanhallen plan 3: Ulrika Aneer, Richard Dore, Emelie Rygfelt Wilander, Installation, 8 juli-27 augusti.

Johnnys garage: Therése Carlsson, The colour within (textil), 6 juni-3 september.

Övrigt: För att ta dig till Fengersfors kör du E45 norrut, strax norr om Ånimskog tar du av till vänster efter Tössegården. Därifrån är det skyltat till Fengersfors.

 

MEST LÄST