Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/9
ANNONS ▼

Fantasifoster i klassrummet

Han lär ut en skadeskjuten konstform.– Det är en subkultur som knappt finns bland barn. Jag hoppas att de hittar tillbaka till serietidningen, säger serietecknaren Henrik Jonsson.

Vägen som serietecknare var inte spikrak för Henrik Jonsson. Den gick från Vänersborg till Detroit, via the Kubert School tillbaka till Sverige. Han har tecknat för DC Comics och i klassiska serier som Batman och Fantomen. Han har också illustrerat ungdomsböckerna i Pax-serien. För eleverna på Forshällaskolan berättar han om sitt jobb.

I klassrummet sitter vissa elever från klass fyra längst fram på stolar medan andra har hoppat upp på bänkarna. De räcker upp händerna och agerar skjutjärnsreportrar.

Har du alltid velat rita serier?

– När jag var liten hade jag svårt att läsa och skriva men jag ville bli författare, så i stället för dagbok ritade jag bilder, men jag ville bli många olika saker som till exempel brottare och rappare.

Hur kändes det när första Pax släpptes?

– Det kändes fantastiskt men också supernervöst, det är det alltid, när jag började med Batman så kändes det som att jag skulle spy precis hela tiden.

I vilken bok har du gjort din läskigaste bild?

– I "Gasten" är det en bild där en person blir gastkramad så tänderna spottas ut, den är nog värst tror jag.

Har du svårt att koncentrera dig?

– För mig med ADHD så kan det vara svårt med impulskontroller men jag har alltid haft lätt för att koncentrera mig när det gäller saker jag är intresserad av, det kallas hyperfokus och har hjälpt mig i ritandet.

Frågorna kommer i en strid ström och eleverna tar inte ner händerna förrän tiden är slut. Ett tema som Henrik Jonsson ofta återkommer till när han talar inför klassen är svårigheterna han själv hade i skolan.

– Jag har ADHD och motoriska ticks, men jag vill att eleverna ska förstå att det går att lyckas ändå, Säger Henrik Jonsson.

Erik Kallas och Emma Strandberg och Lucas Wetterberg går i femte klass.

– När jag gick i tvåan var jag bra på att rita kaniner, Henrik förklarade hur man blir illustratör och jobbar med detaljer. Då måste man rita samma grej om och om igen, till exempel kaniner, säger Erik Kallas.

– Men det verkar jobbigt att sitta still så mycket, jag vill bli fotbollsproffs i stället, fortsätter han.

Serietidningar är något de sällan läser själva.

– Jag har läst några av mina föräldrars men det är väldigt sällan, säger Emma Strandberg.

– Jag tror inte att så många i vår ålder gör det, fyller Lucas Wetterberg i.

– Det kanske är annorlunda nu när tv-spel och sånt finns, säger Erik Kallas.

 

 

MEST LÄST