Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Förnekar vetskap. "Jag var aldrig med på några fester". Tomas Eskilsson, grundare av Film i Väst, förnekar kännedom om den bestraffningskultur som nu uppdagats på danska Zentropa, och som det danska företaget nu tvingats ta avstånd ifrån och be om ursäkt för. Bild: Johanna Lundberg
Förnekar vetskap. "Jag var aldrig med på några fester". Tomas Eskilsson, grundare av Film i Väst, förnekar kännedom om den bestraffningskultur som nu uppdagats på danska Zentropa, och som det danska företaget nu tvingats ta avstånd ifrån och be om ursäkt för. Bild: Johanna Lundberg

Förnekar kännedom om övergreppen

Tomas Eskilsson: "Jag gick aldrig på de där festerna."

I över tjugo år samarbetade han med Peter Aalbaek Jensen. Vad visste Film i Västs grundare Tomas Eskilsson egentligen om de kränkningar som satts i system på Zentropa och som bolaget nu tvingas ber om ursäkt för?

– Att personer på Zentropa haft ett sexistiskt sätt att uttrycka sig på har jag, liksom de flesta andra som rört sig i filmens värld känt till. Likaså att man velat provocera och ibland utöva makt, säger Tomas Eskilsson. 
– I våra projektdiskussioner har det tagit sig uttryck i språkbruk, tonfall och i att ändra förutsättningar för möten genom att exempelvis vara väldigt många från Zentropa mot oftast en eller två från Film i Väst. 

Däremot förnekar Tomas Eskilsson all vetskap om den nu uppmärksammade bestraffningskulturen på Zentropa som tidigare anställda på bolaget vittnar om, med inslag av sexuella trakasserier, kränkningar och förnedring. En "konstnärlig" praktik och metodik som danska Zentropa nu tvingats sätta stopp för. 
– Jag har inte känt till hur småttesystemet sett ut eller bestraffningskulturen i detta. Film i Väst har vetat att det finns småttar. Inte mer än så.

Men Peter Aalbaeks Jensens jargong störde dig långt tidigare?
– Ja och den vet han mycket väl att jag tyckte väldigt illa om. Han och jag har bråkat mycket genom åren om hans sätt att uttrycka sig på och hans uppfattningar om det politiskt korrekta Sverige, med sin jämställdhet och sitt systembolag.

"Har inte känt till alla avvarter"

Den danske producenten kallade under en lång period också Film i Väst för "Magisterfilm" berättar Tomas Eskilsson.
– Det var för att vi var alltför politiskt korrekta för hans smak. 

I ett första mejl 26 oktober, efter min första intervju med Peter Aalbaek Jensen, tycks Tomas Eskilsson dock närmast försvara dansken och hans skämtlynne. Eskilsson skriver "Om man läser både GP och Jyllands Posten framgår det ganska tydligt att A medvetet förgrovar svaren och driver med journalisten. I filmbyen finns en hel vägg med negativa skriverier om just Aalbaek" 

Tidigare Zentropa-anställda vittnar nu om verkliga upplevelser så grova att Peter Aalbaek Jensen kanske inte behövt "förgrova" svaren. Hur ser du på det?
– Jag och vi har självklart känt till att Zentropa vill provocera och framstå som rebeller. Men jag har på inget sätt känt till alla avarter i deras företagskultur, säger Tomas Eskilsson. 
– Det präglade också mitt initiala svar till dig. 

Tomas Eskilsson har de senaste veckorna tvingats tänka igenom sitt samarbete med danskarna på Zentropa väldigt noga.
– Jag har blivit djupt upprörd över de vittnesmål som framkommit. Och heligt förbannad. Den sexistiska kultur som funnits på Zentropa och i filmbranschen i stort måste slås sönder. Film i Väst har därför tagit initiativ till att alla viktiga filmfinansiärer ställer gemensamma krav på en uppförandekod som omöjliggör alla typer av trakasserier. 

"Lite sena i startgroparna"

Varför reagerade ingen på Film i Väst långt tidigare? 
– Man kan säga att Film i Väst var lite sena ur startgropen. Å andra sidan är vI den aktör som har tagit tydligast ställning och krävt att Zentropa agerar och lyfter bort Aalbaek ur verksamheten.

Peter Aalbaek Jensen kallar dig för "en mycket diskret man". Vad menar han med det?
– Han syftar nog på min ovilja att mingla, och att jag aldrig går på fest. Jag har genom åren undvikt Zentropas och andra filmaktörers partyn och branschfester och har därför inte haft någon kännedom om vad som utspelat sig på dem.

"Inga pussar till Aalbaek"

Peter Aalbaek Jensen ville i min intervju "skicka en puss" till dig som tack för alla år av samarbete. Vad säger du om det?
– Det blir inga pussar tillbaka till Aalbaek. Mitt och Film i Västs avståndstagande till såväl hans sätt att bete sig på som försvaret av oacceptabla handlingar är tydligt.

Zentropas ledning har sedan i fredags skärpt tonen ytterligare mot bolagets grundare och delägare Peter Aalbaek Jensen, som inte längre får ha kontakt med Zentropas anställda filmpraktikanter, så kallade "småtter". Aalbaek Jensen ska i framtiden inte ha något inflytande alls över Zentropas dagliga verksamhet och fråntas vidare sin roll som bolagets talesperson.

Zentropas nuvarande, nu från danskt håll hårt kritiserade, styrelse med vd:n Anders Kjaerhauge i spetsen tar också på sig mer eget ansvar:

"Vi har alla varit anställda på Zentropa under den period då kränkningarna ska ha ägt rum. Därför är vi också medskyldiga till de händelser som de utsatta upplevt som kränkande. Vi vill gärna vara med och skapa en arbetsplats som är trygg och bygger på en sund kultur." skriver de i mejl till sina samarbetspartners.

Fakta: Zentropa

Grundades: 1992 av regissören Lars von Trier och producenten Peter Aalbaek Jensen.

Är idag: Skandinaviens största filmbolag, som producerat över 70 filmer inklusive Lars von Triers Dancer in the dark, Dogville, Nymphomaniac, Antichrist. De har också samproducerats svenska succéer som Fucking Åmål och Tillsammans.
Har: genom åren fått drygt 45 miljoner kronor i filmstöd från Västra Götalandsregionens filmfond Film i Väst.

Aktuella med: Lars von Triers kommande seriemördarfilm The house that Jack built, inspelad i Bengtsfors med Uma Thurman och Matt Dillon i ledande roller. Storfilmen som har fått 11,2 miljoner i filmstöd från Film i Väst klipps just nu klart i Zentropas filmby utanför Köpenhamn.

MEST LÄST