Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/3
ANNONS ▼

Fem Film i Väst-filmer har chans på Oscar

Film i Väst har slagit rekord i antalet nationella nomineringar till Oscarsnomineringar. Sveriges, Polens, Norges, Finlands och Danmarks bidrag har alla samproducerats av Film i Väst.

Fem av Film i Västs samproduktioner har nominerats till Oscarsgalan av sina hemländer. Antalet är det högsta någonsin och det är Sverige, Norge, Finland, Danmark och Polen som nominerat filmer där Film i Väst haft ett finger med i spelet. 

– Film i Väst har aldrig tidigare haft så många nominerade nationsbidrag till en Oscar. Vi gratulerar de nominerade filmerna, som ses som de främsta i sina hemländer. Det är förstås också en stor framgång för Film i Väst, som samproducerat alla, men också för de produktions- och postproduktionsbolag och alla filmarbetare som gjort det möjligt att spela in eller efterbearbeta filmerna i Västra Götalandsregionen, säger Mikael Fellenius, VD för Film i Väst, i ett pressmeddelande.

Två av filmerna har spelats in i Trollhättan och två har spelats in i Göteborg. Samtliga filmer har efterproducerats i Västra Götalandsregionen.

Fakta: Nominerade filmer

Sverige: Ruben Östlunds The Square. (Inspelad i Göteborg)
Norge: Joachim Triers Thelma (Inspelad i Studio Fares i Trollhättan)
Danmark: Peter Fog Schönaus Du forsvinder. (Inspelad i Studio Fares i Trollhättan)
Finland: Dome Karukoskis Tom of Finland (Inspelad i Göteborg)
Polen: Agnieszka Hollands Villebråd. (efterproducerad i Göteborg)

MEST LÄST