Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/10
ANNONS ▼

Gordon och Paddy får liv i Trollhättan

Nu ges barnbokskaraktärerna Gordon och Paddy liv på vita duken. I Trollhättan pågår arbetet för fullt med en ny stor svensk animerad långfilm med premiär till jul. – Vissa grejer blir man bara kär i, säger regissören Linda Hambäck.

Vi befinner oss i animationsstudion Dockhus Animations lokaler belägna i Trollhättan, och där råder just nu febril aktivitet.

Det stora datumet i fjärran – 22 december – kommer allt närmare och teamet har skruvat upp tempot för att få alla bitar på plats.

Det är nämligen då biopubliken kommer att få möta grodan Gordon och musen Paddy för första gången.

Upprinnelsen till att karaktärerna från Ulf Nilssons populära barnböcker nu får liv i rörlig form har med regissören Linda Hambäck att göra.

– Jag läser väldigt mycket för mina barn och en dag inne på Bokslukaren vid Mariatorget i Stockholm såg jag de här böckerna. Jag blev förälskad direkt. Och ska man hålla på med ett projekt i flera år måste man verkligen gilla det, säger Linda och fortsätter:

– Ulf har något i tonen som är otroligt fint. Den är vänlig men bestämd och andas humanism. Böckerna är lustfyllda och roliga.

Den hastigt uppkomna kärleken för Gordon och Paddy tände gnistan som ledde till det mödosamma arbetet med att finansiera en filmatisering.

– Man måste vara väldigt envis i den här branschen, det gäller att knyta näven och bara köra för det blir många nej på vägen, berättar Linda.

Så småningom föll bitarna föll på plats och nu, snart fyra år efter att tanken föddes, är arbetet inne i slutfasen även om mycket återstår innan filmen är helt färdig.

– Nu är det väldigt stressigt, vi har ett 100-meterslopp kvar. Att jobba med animerad film kräver mycket tålamod. Det går långsamt framåt, varje animatör gör två, tre sekunder varje dag. Men det är så otroligt glädjefyllt att få bygga upp den här världen, säger Linda.

Böckerna om Gordon och Paddy är illustrerade av Gitte Spee, och att omvandla känslan från hennes stillbilder till rörliga dito kräver mycket fingertoppskänsla och kreativitet.

– Filmen är fritt efter Gittes bilder och Ola har tagit hennes värld vidare till filmen på ett fantastiskt sätt, säger Linda.

Ola heter Larsson i efternamn, är en mycket erfaren illustratör med en diger meritlista. Han fungerar som filmens art director.

– Jag är ansvarig för miljödesignen och det innebär allt från natur till sådant som hus och bord. Jag bollar hela tiden med Linda för att se så vi är rätt ute. 30 procent av mitt arbete handlar om att komma överens om vilken design som funkar, säger Ola.

Han är full av tillförsikt inför slutresultatet.

– Med det här teamet och pressen att bli klara i tid – tror det kommer bli skitbra.

I ett annat rum sitter Elinor Bergman och jobbar med en sekvens.

Hon är filmens huvudanimatör och var ombord på skutan redan när projektet befann sig på pilotstadiet.

– Jag har varit med och gjort storyboardet och designen av karaktärerna. Det är en stor utmaning att få till hur de ska röra sig, berättar Elinor.

Arbetet är tålamodskrävande – men belöningen är riklig.

– Att trycka på play och se hur figurerna kommer till liv är underbart och gör att jag bara vill göra mer och mer. Jag har alltid älskat det här med att agera men inte att vara framför en kamera. Som animatör kan man ändå ge uttryck för olika karaktärer.

Mikael Lindbom som driver Dockhus Animation berättar att "Gordon och Paddy" är det största projekt man jobbat med sedan "Desmond & träskpatraskfällan" för över tio år sedan.

När TTELA är på besök är 19 personer – de flesta i Trollhättan – i fullt arbete med filmen.

– Det är ett gött gäng, och mycket kompetenshöjande att göra en sån här film. Vi tar det ständigt till nya nivåer. Min förhoppning är att vi ska kunna ge oss ut på den internationella arenan, tillsammans med Linda, säger Mikael.

– Nu har vi drygt två månader på oss att färdigställa filmen. Det blir tufft, men vi lägger in överväxeln och kör på.

Se den officiella trailern här:

 

Fakta: Linda om ...

... slutresultatet:

– En trygghet med animerad film är att man tidigt vet om det kommer bli bra eller dåligt. Och jag känner mig jätteglad över hur filmen kommer bli, det känns väldigt bra.

... att jobba i Trollhättan:

– Mitt samarbete med Dockhus är underbart och jag tycker det är väldigt roligt att komma till Trollhättan. Jag har ju varit här från och till under åren och känner till stan väl. Som regissör är man väldigt mycket av en dirigent, det är som att sätta ihop ett stort collage fast rörligt.

... att hålla på med barnfilm:

– Jag är inte så intresserad av att göra film för vuxna, min fantasivärld ligger inom barnens värld. När jag cyklar till jobbet kan jag tänka på sånt som en konversation mellan kanin A och kanin B och skratta för mig själv åt det.

Fakta: Gordon och Paddy

Filmen regisseras av Linda Hambäck och görs av hennes produktionsbolag Lee Film, med Dockhus Animation i Trollhättan som animationsstudio.

Linda Hambäck har tidigare bland annat gjort "Bajsfilmen", "Tänk om ..." och "Vem?" – alla tre i samarbete med Dockhus.

Filmen baseras på Ulf Nilssons böcker om Gordon och Paddy, med illustrationer av Gitte Spee.

Manuset är skrivet av Jan Vierth.

"Gordon och Paddy" kommer att ha Sverigepremiär 22 december.

Bland rösterna märks Stellan Skarsgård (Gordon), Melinda Kinnaman (Paddy) och Felix Herngren (Valdemar).

Film i Väst är en av samproducenterna.

MEST LÄST