Hittade jobbet på Facebook - nu firar han Guldpalmsvinsten

Det var många som gladdes sig över vinsten i Cannes i söndags. En som fortfarande är lite chockad är Ludwig Källén från Ed. Han är nämligen Ruben Östlunds klippassistent.

ANNONS
|

När beskedet kom på söndagen att The Square vunnit Guldpalmen nere i Cannes satt Ludwig Källén hemma själv i lägenheten i Göteborg. Det var först på måndagen han fick fira med de andra på kontoret. – Jag var helt slut i går och somnade i soffan framför en film vid niotiden. Jag var så glad i går, säger Ludwig Källén. Nu har han sovit ut och hunnit landa lite efter glädjeruset. – Men det känns fortfarande väldigt konstigt.

Från Ed, via Uddevalla, till Cannes

Ludwig är uppvuxen i Ed, gick gymnasiet i Uddevalla och är känd från youtubekanalen Uddevallarobert. Förra helgen var han nere i Cannes med några ur produktionsgänget för premiärvisningen av The Square. Hur var det att vara i Cannes? – Det var fantastiskt kul att leva livet i Cannes under fem dagar. Jag har sedan jag var liten pojke följt filmfestivalen, så det var absurt att få vara den del av det nu. Att han inte var kvar till prisutdelningen tror han bara var bra. – Det var nog tur att vi inte var kvar, jag vet inte om vi hade kunnat hantera en vinst, skrattar Ludwig.

ANNONS

Fanns inte på kartan

Efter att de hade visat The Square på festivalen kände Ludwig att det nog skulle gå ganska bra. – Jag tänkte att något vinner vi, kanske jurys pris, men att vi skulle vinna Guldpalmen fanns inte på kartan. Detta trots att Ruben själv redan från start hade siktet inställt på finaste priset. – Ja, att han hade den inställningen gjorde nog att vi jobbade bättre. Det är nog en psykologisk grej han kör med. Hur är han annars att jobba med? – Åh, han är helt fantastisk. En riktig god lyssnare, frågar vad man själv tycker. Han är väldigt inkluderande och ja, superhärlig. Nu längtar han till att även få fira vinsten med Ruben. – Jag har inte pratat med honom än, det är nog ingen idé att försöka nå honom. Han ska ha semester nu, och det förtjänar han verkligen. Vad kommer du säga till Ruben när ni ses? – Jag kommer ge honom en stor härlig kram och säga att det gick ju bra och att allt det här arbetet var värt det. Producenten Erik Hemmendorff har han inte heller hunnit prata med. – Han skickade ett mejl om, men nämnde typ inte vinsten utan mer nu jobbar vi vidare och inte en rad om att vi vunnit det finaste filmpriset.

ANNONS

Hittade jobbet på Facebook

Hur fick du jobbet som klippassistent? – Jag såg på Facebook att de sökte en assistent. Så jag tänkte att ja det här vill jag. Dagen efter var jobbet hans. Vad gör en klippassistent? Bra fråga, Det är Ruben och Jacob Schulsinger som klippt filmen, jag hjälper dem med allt de behöver hjälp med det kan vara allt möjligt. Det är spännande för jag vet inte från dag till dag vilka utmaningar jag möter. Det är nya saker varje dag. Vad tycker du själv om filmen? – Jag tycker den är fantastiskt bra, och hade jag inte tyckt det hade jag inte sagt det. Många jämför med Turist, men jag tycker inte att det går att jämföra, det är två helt olika filmer. Ruben har verkligen fångat alla detaljer, allt faller på plats. Det är så snyggt, varje bildruta är genomtänkt. Det är ingen film man slänger ihop på en eftermiddag. The Square har svensk premiär 25 augusti. – Jag är spänd att få veta vad folk i min närhet tycker om den.

ANNONS