Lucas trampar på och kan vinna tungt pris

Att skapa ljud till film är hans jobb och kreativiteten sätts på ständiga prov. Nu är Lucas Nilsson från Trollhättan nominerad till det prestigefyllda Golden Reel Award som delas ut i Los Angeles på söndag.

ANNONS
|

På engelska kallas yrket "foley artist", efter amerikanen Jack Foley som utvecklade många tekniker för att i realtid skapa ljud till film. Den svenska benämningen som Lucas Nilsson föredrar att använda är trampartist.

– Det kommer sig antagligen av att man trampar en del, vi jobbar med att skapa de ljud som människan gör. Det kan handla om steg, en kaffekopp som ställs ner på ett bord, en ketchupflaska som töms eller ljuden av någon som simmar, berättar Lucas och fortsätter:

– Vårt mål är att få det att låta som publiken vill att det ska låta, att förstärka upplevelsen utan att det låter falskt.

ANNONS

Lucas har varit i branschen i elva år, och det hela tog sin början när han gick filmarbetarutbildningen i Trollhättan och därefter hade praktik på företaget som då hette Ljudligan och som numera ingår i det stora postproduktionsbolaget Chimney.

Då var kontor och studio belägna i Trollhättan, numera är det Göteborg som gäller.

– Vi brukar vara två stycken som jobbar tillsammans med tramp – min närmaste kollega heter Ingela Jönsson – där en gör ljuden och den andre spelar in. Men allt börjar med att vi tittar igenom den film vi ska göra ljud till och märker upp varenda detalj.

– Sen jobbar vi med en viss typ av ljud i taget. I dag har jag till exempel spelat in klädprassel hela dagen, i morgon blir det steg, säger Lucas, som just för det specifika syftet har en stor mängd skor och underlag att tillgå.

Under åren har han byggt på sin kunskapsbank med ovärderliga erfarenheter. Det krävs en hel del fingertoppskänsla under skapandet, inte minst med tanke på att Lucas och hans kolleger tittar på bilden och gör ljuden synkront till det som sker.

– En söndagspromenad i en och samma takt är enkelt, men att göra någon som springer och blir jagad av en björn är lite klurigare, säger Lucas.

ANNONS

Han drar sig bland annat till minnes tv-serien "Cuppen" och en sexscen som innebar en insats utöver det vanliga.

– Det behövdes hudljud så jag tog av mig på överkroppen och stod och tog på mig själv, allt med blicken fäst på teven och det som hände. Efter en stund hörde jag något knyst, och jag såg min kollega ligga dubbelvikt bakom datorn. Det hade inte sett klokt ut!

Vilka är de roligaste ljuden att göra?

– Steg är alltid jätteroligt, även om man gjort flera tusen så är det alltid lite skillnader mellan alla filmer. Att lägga till saker som kanske inte var tänkt från början är också skoj. När någon tar sig för näsan kan man till exempel snora lite, äckla till en scen eller karaktär. Eller förstärka att någon sväljer hårt när en karaktär anar oråd. Att göra ljud med munnen är förvånansvärt kul, säger Lucas.

– Att jobba med animerad film är också väldigt roligt då man får tänka om. Vi har inget ljud man spelade in på plats, och inte samma verklighet att efterlikna utan allt är mycket mer fritt.

Lucas snittar runt tio filmer per år, och ljudfolket bakom en av dessa – den norska filmen "Kungens val" – är nu nominerade till det prestigefyllda priset Golden Reel Award, i klassen för bästa utländska film.

ANNONS

Priset delas ut på söndag under en gala i Los Angeles av Motion Picture Sound Editors, för 64:e året i ordningen.

– De fokuserar på kreatörerna och jag vet ingen annan ren ljudorganisation som har ett så prestigefyllt pris. Jag satt och spelade brädspel när en kollega messade och sa att vi var nominerade. Sen när jag kom hem läste jag på mer och tänkte "shit, är det DET priset", säger Lucas.

– Vi jobbade med trampet till "Kungens val" i fyra veckor och var väldigt nöjda med resultatet. Men jag har inte sett den färdiga filmen än, så det är jag väldigt nyfiken på att göra.

Lucas berättar att det först fanns planer på att han skulle åka till USA och närvara under ceremonin, men av praktiska skäl gick det inte att lösa.

– Jag får följa det hemifrån. Hoppas att vi vinner, men bara att vara nominerad är superstort.

Fakta: Lucas Nilsson

Ålder: 36 år.

Familj: Sambon Isabel Olsson.

Jobbar: Som trampartist på Chimney.

Bor: Skogshöjden, Trollhättan.

Några filmer som Lucas gjort ljud till: "Känn ingen sorg", "Control", "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann", "Tjuvheder", "Hamilton: I nationens intresse", "Snabba cash", "Misconduct", "Bamse och häxans dotter", "Flykten till framtiden" och den kommande "The coldest city".

Finns noterad för en bra bit över 100 produktioner på The Internet Movie Database.

Aktuell: Är en av personerna bakom ljudet i den norska filmen "Kungens val", som kan vinna organisationen Motion Picture Sound Editors pris i klassen Bästa utländska film.

Lucas om några sorters ljud:

"Bandtrassel från gamla kvarttumsband låter precis som att gå i torrt och högt gräs, en tygpåse med potatismjöl fungerar som knarrande snösteg och den tunna plåten i en lysrörsarmatur kan användas som skolkorridorskåp."

ANNONS