Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

sdltc277eb0-nh
Sverrir Gudnasson spelar Björn Borg i filmen som öppnar filmfestivalen i Toronto.

Mycket Film i Väst i Torontos filmfestival

Snart är tiden kommen för filmfestivalen i Toronto. Nio av Film i Västs samproduktioner kommer att visas under den prestigefyllda tillställningen.

7 september invigs Toronto International Film Festival, som är en av världens största och mest prestigefyllda i sitt slag.

Festivalen har arrangerats sedan 1976 och sägs årligen locka närmare en halv miljon besökare.

Film i Väst figurerar den här gången som samproducent för nio filmer – vilket är tangerat rekord – och dessa kommer att visas i de finaste sektionerna.

– Av de nio filmerna är tre inspelade i Göteborg och tre i Trollhättan. Alla är postproducerade i Västra Götaland. Det är ett mycket gott betyg för Skandinaviens främsta filmregion. De internationella framgångarna i Toronto, Cannes och Berlin bidrar till att locka fler publikt och konstnärligt intressanta svenska och internationella filmproduktioner till vår region, säger Film i Västs vd Mikael Fellenius.i ett pressmeddelande.

Festivalen kommer dessutom att invigas med en av dessa filmer, ”Borg/McEnroe”, i regi av Janus Metz, och det är första gången som en svensk film valts ut för detta hedersuppdrag.

En annan av filmerna är Peter Schønau Fogs ”You disappear”, som visade sig bli en av nyligen bortgångne Michael Nyqvists sista filmer.

Den är producerad av Zentropa International och Zentropa Sweden, med kontor i Trollhättan.

Övriga filmer där Film i Väst är samproducent: ”Chappaquiddick” av John Curran, ”The Wife” (Björn Runge), ”The Square” (Ruben Östlund), ”Thelma” (Joachim Trier), ”A Ciambra” (Jonas Carpignano), ”What will people say” (Iram Haq) och ”Min börda” av Niki Lindroth von Bahr.

MEST LÄST