Nu är det dags för drömresan

Resor i tiden är ett tema som utforskats på film förut. Nu tar Ulf Malmros och Jaana Fomin med oss på en spännande och underhållande resa bakåt till 70-talet.– Det är en dröm som jag haft, att jobba med våra uppfattningar om tiden – om nuet, säger Ulf Malmros, inför fredagens premiär på filmen Flykten till framtiden.

ANNONS
|

Stora delar av produktionen, som är det nionde Film Väst-samarbetet för regissören Malmros, har spelats in i studio i Trollhättan. En fiktiv gata i Stockholm har byggts upp inomhus – minutiöst, med fasader, affärer, bilar, tidstypiska skyltar och andra detaljer.

– Först har vi kört alla scener från 70-talet och sedan har vi fått riva och bygga upp gatan på nytt i 90-talsskrud. Det är ett gigantiskt bygge, där vi till exempel har en konstgjord himmel som är drygt två fotbollsplaner. Allt är byggt för hand, berättar Ulf.

– Det blir ett spännande sätt att jobba, där du inte kan skjuta upp. Det man ser är det man får, fyller Jaana i.

ANNONS

De pratar också om de stora fördelarna med att jobba i studio, som att man inte är beroende av väder och vind och man kan bestämma när man vill ta nattliga scener. Dessutom har man, till skillnad från filmande på en riktig gata där man måste spärra av och stänga butiker, nu full kontroll och kan jobba hur och när man vill.

Handlingen utspelar sig delvis 1973. 22-årige Svante (Elias Palin) jobbar i skivaffär hos den holkrökande proggaren Bengan (Henrik Dorsin). Svante lider av ett hjärtfel och får beskedet att han har väldigt kort tid kvar att leva. En dag kliver han på tunnelbanan från Zinkensdamms t-banestation – även delar av de scenerna har spelats in i studion – och åker till 2016. Där träffar han Elsa (Victoria Dyrstad) som hjälper honom i hans jakt på ett fortsatt liv. Både i nutid och dåtid.

– Det blir väldigt förvirrande förstås. Vi får se vår tid genom Svantes ögon. Det som är ingenting för oss blir något helt annat för honom, förklarar Jaana.

– Det är fascinerande att åka framåt och bakåt i tiden. Tiden är det som gör dig. Tänk om du kunde åka till framtiden och se vad som väntar. Vad händer om du stör ordningen, funderar Ulf.

ANNONS

De är väldigt glada att ha fått jobba i området igen. Filmteamet känner sig hemma här och säger att folk är väldigt hjälpsamma.

Och på fredag är det storpremiär, i hela landet. Ulf Malmros och Jaana Fomin är spända och ser samtidigt fram mot att dela med sig av sin resa.

– Vi har gjort vad vi har velat göra, mer kan vi inte göra. Sedan kan man ju bara hoppas att det blir lite publik också, säger Ulf Malmros.

Läs också:

Fakta: Flykten till framtiden

I rollerna: Henrik Dorsin, Elias Palin, Victoria Dyrstad, Johan Ulveson, Ia Langhammer med flera.

Regi: Ulf Malmros & Jaana Fomin.

Manus: Ulf Malmros.

Tidigare Film Väst/Malmros-samarbeten: Tjenare Kungen, Bröllopsfotografen, Min så kallade pappa, Den bästa sommaren, Smala Sussie med flera.

Producent: Jan Blomgren, Bob Film Sweden AB.

Premiär: I hela landet 11 november.

ANNONS