Starkt startfält i årets gala för unga filmare

Under helgen genomfördes den 21:a upplagan av Novemberfestivalen - Sveriges gala för unga filmare - på Folkets hus i Trollhättan. Många känslor var inblandade när priserna skulle fördelas.

ANNONS
|

Unga och hungriga filmskapare från hela landet samlades för att tävla med sina filmer, knyta kontakter och inspireras. Det fanns mycket under festivalen som hintade om en ljus och spännande framtid för svensk film.

En i vimlet var Peter Vennberg, som besökt festivalen under flera år. Han hann dessutom med att se alla 44 kortfilmer som visades.

– Festivalen håller som vanligt riktigt hög klass och formatet kortfilm är något som verkligen lockar mig, säger han.

När vi diskuterar vidare om vad som skiljer årets festival från tidigare år har han en hel del att säga.

– HBTQ-frågor var ett ämne som stod ut lite extra i år. Filmer om att hitta sig själv. Imponerande med unga filmare som tar tag i frågor som dessa. I år var det många bra och välgjorda filmer. Den som annars stod ut lite extra var den delvis animerade "Hellfist", som bara vräkte på med specialeffekter.

ANNONS

Det var inte bara bland festivalens besökare man hörde positiva ord. Torbjörn Jackson, projektledare för festivalen, var mycket nöjd med hela tillställningen.

– Det känns verkligen jättebra! Ordet glädje skulle beskriva det hela bra. Att som arrangör gå runt och träffa glada besökare påminner mig om hur roligt detta är och varför vi lägger ner så mycket tid på festivalen som vi faktiskt gör, säger han.

Novemberfestivalen är i grunden ett SM för unga filmare, men något Torbjörn anser vara minst lika viktigt som tävlingen är festivalen som mötesplats.

– Inspirationen som fyller de unga filmarna under festivalen är helt enorm. Invigningstalet av Klara Björk från Akademin Valand och föreläsningen med Madeleine Ekman var bara några av de höjdpunkter flera nämnt som stora inspirationer under kvällen.

Filmvisningar och seminarier avlöste varandra under de två dagarna och det hela avslutades under lördagskvällen med den stora galamiddagen som även betydde prisutdelning.

Ett vackert upplyst Apollon fylldes med besökare som alla var sugna på att veta vilka som skulle plocka hem något de prestigefyllda priserna. Det tisslades och tasslades mellan borden fyllda av förväntansfulla filmare som till slut fick spänna blickarna mot scenen. Det hela leddes som vanligt av Novemberfestivalslegendaren Jonas Myrholm som varit en del av festivalen ända sedan starten. Tävlingens jury bestod i år av Lisa Werlinder, Stina Gardell och Tobias Nordquist som alla var på plats.

ANNONS

Galans stora vinnare blev Mikael Bundsen som tog storslam då han plockade hem tungviktspriset för Bästa film, Pinwheel-priset, Zentropa-priset och Publikens pris för filmen ”Mamma vet bäst” samt som Bästa skådespelare för sin insats i filmen ”Till din flickvän”.

– Känns skitbra! Jag har varit här ett par gånger förut och tävlat i den gamla lättviktsklassen och jag är väldigt glad att jag valde att skicka in detta bidrag. Jag är lite i chock fortfarande, sa Mikael Bundsen.

En annan vinnare var Begonia Randhav som berörde många med sin film ”Stödgruppen”. När TTELA pratade med henne mot slutet av kvällen var hon rörd och överraskad.

– Detta var inget jag hade väntat mig. Det fanns så mycket bra film så jag hade ingen tanke på att jag kunde vinna.

Filmen är en stark skildring av kvinnor som överlevt sexuellt våld. Inspirationen till filmen kom genom hennes eget arbete som jourkvinna och diverse intervjuer med utsatta kvinnor. Festivalen ser hon som en positiv injektion och hon ser ljust på framtiden.

– Mitt mål är att få filmen att visas på skolor framöver.

Vinnare Novemberfestivalen

Bästa film tungvikt: Mikael Bundsen för filmen ”Mamma vet bäst”

Andrapris tungvikt: Gottfrid och Philip Helander för filmen ”Military Men: Seize The Snow Mountain”

Tredjepris tungvikt: Agnes Parkrud för filmen ”Mamma pappa barn”

Bästa film mellanvikt: David Andersson för filmen ”Convergence”

Andrapris mellanvikt: Viktor Ivarsson för filmen ”Unknown”

Tredjepris mellanvikt: Anna Strandberg för filmen ”Doll Factory”

Bästa manus: Begonia Randhav för filmen ”Stödgruppen”

Bästa klipp: Aidin Azizi Gargari för filmen ”Unknown”

Bästa ljud: Simon Johansson för filmen ”Moment 23”

Bästa originalmusik: Erik Natanael Gustafsson för filmen ”Efterklang”

Bästa foto: Elias Bergkvist för filmen ”Sickla”

Bästa manliga skådespelare: Mikael Bundsen för rollen som pojkvännen i filmen ”Till din flickvän”

Bästa kvinnliga skådespelare: Josefin Asplund för rollen som Felicia i filmen ”Stödgruppen”

Novemberfestivalens publikpris: ”Mamma vet bäst” av Mikael Bundsen

SPECIALPRISER:

Tre filmer utvalda för visning på 2017-års Göteborgs Film Festival: ”Det händer äntligen något” av Hendrik Dahlbring, ”That’s what friends are for” av Brynhildur Thorarinsdottir och ”Han tittade mest" av Miranda Moeschlin.

Två filmer utvalda för tävlan i 2017-års Nordisk Ungdoms Film Festival, NUFF: ”I duschen tänker jag på det som mest” av Robin Nicolina Gustafsson och ”Wolfie’s two magic words” av Mikael Ohlson.

Svenska Filminstitutets hederspris: ”Bakom herrens port” av Miranda Moeschlin

BUFF Filmfestival: ”Till din flickvän” av Jo Widerberg

Zentropa-priset: ”Mamma vet bäst” av Mikael Bundsen

1:a pris Pinwheel-priset: ”Mamma vet bäst” av Mikael Bundsen

2:a pris Pinwheel-priset: ”Stödgruppen” av Begonia Randhav

ANNONS