Den 6 augusti var det svensk galapremiär för The Square i Trollhättan eftersom filmen samproduceras av Film i Väst. På plats i Folkets hus var skådespelaren Claes Bang, regissören Ruben Östlund och producenten Erik Hemmendorff. Nu har trion chans att få åka till nästa Oscarsgala i Los Angeles.
Den 6 augusti var det svensk galapremiär för The Square i Trollhättan eftersom filmen samproduceras av Film i Väst. På plats i Folkets hus var skådespelaren Claes Bang, regissören Ruben Östlund och producenten Erik Hemmendorff. Nu har trion chans att få åka till nästa Oscarsgala i Los Angeles.

The square blir Sveriges Oscarskandidat

Kan Film i Västs samproduktion The square göra om En man som heter Oves bragd förra året – och lyckas ta sig hela vägen till en Oscarsnominering?

ANNONS
|

Det blir regissören Ruben Östlund och hans samtidssatiriska The square som får representera Sverige i Oscarskampen om en nominering i kategorin bästa icke engelskspråkiga film. Det har de sju ledamöterna i den svenska Oscarskommittén beslutat.

- Vi gratulerar Ruben Östlund, Erik Hemmendorff och alla andra bakom filmen till de fortsatta framgångarna för The Square.Det är fantastiskt kul att som samproducent och medfinansiär under ett decennium ha fått följa en filmskapare från Göteborg, som nu på allvar etablerat sig i den internationella filmvärldens toppskikt. The Square är fjärde filmen som vi samproducerar och vi ser redan fram emot nästa film, säger Film i Västs vd Mikael Fellenius.

ANNONS

Andra gången

Oddsen borde vara goda, den färska Guldpalmsvinsten från Cannes i våras är en tung merit. Filmen har dessutom, tillsammans med den kanske vassaste Oscarskonkurrenten, Sameblod, blivit nominerad till European Film Awards som hålls i december.

The Square ska även visas på Torontos Internationella Filmfestival i sektionen Special Presentations, en sektion för högprofilerade filmer.

Det är andra gången som en av Ruben Östlunds filmer blivit Sveriges Oscarbidrag. I vanlig ordning står Ruben Östlund förmanus och regi.

Prisad scenografi

Rollerna spelas av Claes Bang, Elisabeth Moss, Dominic West, Christopher Læssø och Marina Schiptjenko.

Fotograf är Fredrik Wenzel och precis som i Turist är det Josefin Åsberg som står för scenografin. Även Josefin Åsberg belönades i Cannes för sitt arbete med scenografin i The Square, Prix Vulcaine de l’artiste technicien . Filmen är till stora delar inspelad i Göteborg, bland annat på Världskulturmuséet.

Många inblandade

Producent ärErik Hemmendorff påPlattform Produktion i samproduktion med Film i Väst, SVT, Imperative Entertainment, Essential Film, Société Parisienne de Production, Coproduction Office ApS, ZDF/Arte och Arte France Cinéma med stöd av Svenska Filminstitutet, Nordisk Film & TV Fond, Eurimages, Danska Filminstitutet och Medienboard Berlin-Brandenburg.

Oscarsnomineringarna offentliggörs den 23 januari 2018 och galan i Hollywood hålls i mars samma år.

ANNONS

Även En man som heter Ove samproducerades av Film i Väst ochmerparten speladesin i Trollhättan.

Ruben Östlund och Film i Väst

The Square är denfjärdelångfilmen av Ruben Östlund som Film i Väst samproducerar.

  • 2014tävladeTuristi sektionen Un Certain Regard och vann Jurypriset. Filmen vann TFCA Awards vid filmfestivalen i Toronto och nominerades till Golden Globe, brittiska BAFTA, Nordiska rådets filmpris, European Film Awards (Bästa film, regi och Bästa Europeiska film), den vann sex Guldbaggar (med ytterligare fyra nomineringar). Den var även Sveriges Oscarsbidrag och blev Shortlisted till en Oscar.
  • 2011vannPlaySéance Coup de Coeur vid Quinzaine des Réalisateurs/Directors’ Fortnight i Cannes. Den vann regipriset i Tokyo, Nordiska rådets filmpris samt två Guldbaggar (Bästa regi och foto).
  • 2008tävladeDe ofrivilligai Un Certain Regard i Cannes.
  • Med sin kortfilm, även den samproducerad med Film i Väst,Händelse vid bank(2009),vann Ruben Östlund en Guldbjörn vid filmfestivalen i Berlin och nominerades till European Film Awards.
  • Källa: Film i Väst

    ANNONS