Vinnare. Lucas Nilsson var en i ljudteamet bakom den norska filmen "Kungens val", som nu prisats av organisationen Motion Picture Sound Editors.
Vinnare. Lucas Nilsson var en i ljudteamet bakom den norska filmen "Kungens val", som nu prisats av organisationen Motion Picture Sound Editors.

Trampartisten Lucas prisades under galan

Det gick vägen för trampartisten Lucas Nilsson och de andra som jobbade med ljudet i filmen "Kungens val". Under galan i Los Angeles vann de en Golden Reel Award i kategorin Bästa utländska film.

ANNONS
|

TTELA skrev nyligen om Lucas Nilsson från Trollhättan och hans arbete som trampartist, eller foley artist som funktionen heter på engelska.

Lucas var en i det team på sju personer som var nominerat för en Golden Reel Award i klassen Bästa utländska film, för den norska produktionen "Kungens val".

Priset delas ut årligen av ljudorganisationen Motion Picture Sound Editors, den här gången för 64:e året i ordningen.

– Ett väldigt prestigefyllt pris i våra kretsar, berättar Lucas, som jobbar på postproduktionsbolaget Chimney i Göteborg.

Han och de andra fick all anledning att glädjas när årets prisgala ägde rum i Los Angeles under natten till måndagen.

ANNONS

Dock fick Lucas följa händelserna på distans eftersom det rent praktiskt inte gick att få till en resa dit för hans del.

Två som jobbat med filmen – Christian Schaanning och Fredrik Dalefjell – befann sig dock på plats och när Lucas vaknade under måndagsmorgonen pågick tillställningen för fullt.

– Sen såg jag att vi vunnit, men jag trodde inte på det först utan försökte få det bekräftat. Så småningom förstod jag att det var sant, och har inte riktigt smält det än. Det är fantastiskt roligt, säger han.

Lucas har själv inte sett den färdiga filmen, som utspelar sig under andra världskriget och innehåller mycket vinterscener.

– Jag kände att vi fick till väldigt bra snöljud, det var nåt jag kände att man verkligen kunde vara stolt över. Förut har vi haft ett sätt att göra snösteg på, nu kom vi på tre, fyra andra varianter.

Just nu jobbar Lucas med att skapa ljud till den finska filmen "The eternal road".

– De är utomhus väldigt mycket i den filmen, jag var ute en halv dag och plockade en sopsäck full med gamla löv, pinnar och döda ormbunkar. Har grejat otroligt mycket med det. Just i dag ska vi spela in rekvisita, allt från att det grejas med papper till att någon plockar hö.

ANNONS

Läs också:

ANNONS