Kärt återseende. Thomas Vinterberg stortrivdes i Trollhättan under inspelningen av "Kollektivet" och blev glad över att komma på återbesök.
Kärt återseende. Thomas Vinterberg stortrivdes i Trollhättan under inspelningen av "Kollektivet" och blev glad över att komma på återbesök.

Vinterberg i Trollhättan för kollektiv upplevelse

"Kollektivet" är namnet på Thomas Vinterbergs film – och det var i en sådan miljö han själv växte upp. Den hyllade danske regissören var nyligen tillbaka i Trollhättan där alla interiörscener spelades in.

ANNONS
|

– Helt fantastiskt att vara tillbaka, jag blir sentimental. Det var en magisk tid i Trollhättan, bodde på Alberts och satt där och tittade ut över vattnet. Fantastiskt. Men det är nåt med huvudgatan och alla fåglarna i träden där, säger Thomas Vinterberg och skrattar.

Tidigare under dagen har han varit i Göteborg för en pressvisning av "Kollektivet" och samma kväll väntar en visning i Trollhättan, som i allra högsta grad var en faktor under filmens tillkomst.

– Alla interiörer i filmen spelades in här och exteriörerna i Köpenhamn, säger Thomas Vinterberg när vi slår oss ner inne hos Film Väst, där han tillbringade några intensiva veckor i Studio Fares under slutet av 2014.

ANNONS

"Kollektivet" utspelar sig i mitten 70-talet. Trine Dyrholm och Ulrich Thomsen spelar paret Anna och Erik, som har tonårsdottern Freja (Martha Sofie Wallström Hansen). Familjen ärver ett hus vilket görs om till ett kollektiv som befolkas av deras vänner och diverse brokiga karaktärer.

En omskakande kärleksaffär utsätter sedan kollektivet för en ordentlig prövning.

– Den startar som en komisk film och utvecklar sig till en mer dramatisk, berättar Vinterberg utan att avslöja detaljerna.

Han har själv vuxit upp i ett kollektiv och säger att den bakgrunden haft stor betydelse för den egna utvecklingen.

– Jag älskade att bo så, gjorde det från att jag var sju till att jag var nitton år. Mor och far flyttade till och med därifrån före mig. Att bo i kollektiv har format mig både som människa och rent professionellt, säger han och fortsätter:

– Fördelarna att bo så är många. Det kan handla om rent praktiska saker, som att passa varandras barn till att dela saker och att interagera med andra människor. Men filmen är inte baserad på en true story, däremot på en true feeling. Vi har skapat ett nytt kollektiv.

Den svenska premiären äger rum 15 juli och Thomas Vinterberg säger att han är väldigt tillfreds med slutresultatet som bland annat ledde till att Trine Dyrholm tilldelades Silverbjörnen, priset för bästa kvinnliga skådespelare, under filmfestivalen i Berlin.

ANNONS

– Jag är mycket stolt över den här filmen och hoppas att den kan vara aktuell även för svenskarna. I Danmark har den setts av över 300 000 personer och fick fina recensioner, säger han.

Just nu jobbar Thomas Vinterberg med "Kursk", filmen om den ryska atomubåten som förliste i augusti 2000 med följd att 118 besättningsmän omkom.

Det kommer att bli hans fjärde engelskspråkiga film, och under karriären har han jobbat med både egna och andras manus.

Genombrottet på bred front kom med "Festen" 1998 – den första filmen som gjordes efter Dogme 95-manifestet, skapat av bland andra Vinterberg och Lars von Trier.

– Dogme 95 började som en revolt men så småningom blev det en konvention i sig själv och då var det över. Jag brinner för att göra sådant jag inte provat förut, säger han.

Thomas Vinterberg kan i år fira 30-årsjubileum som regissör, och passionens låga för konstformen är fortfarande intakt.

– Jag älskar att skriva och undersöka den mänskliga sårbarheten. Det finns något vi visar för världen och det vi skyler för den. Att komma in bakom det där och skapa karaktärer som får en form av liv – det tycker jag är det största man kan uppnå.

ANNONS

Har du något drömprojekt för framtiden?

– Att kombinera ett stort internationellt projekt och något superpersonligt, det är en dröm. Jag har i alla fall lovat mig själv att varannan film ska vara min egen. Får se om jag kan hålla det.

Fakta: Thomas Vinterberg

Är född 1969, gick ut Den danske Filmskole 1993.

Det stora genombrottet kom i och med "Festen" (1998), som var den första Dogmafilmen.

Oscarsnominerades i kategorin Bästa icke engelskspråkiga för "Jakten" (2012) . Huvudrollsinnehavaren Mads Mikkelsen vann priset som Bästa skådespelare under filmfestivalen i Cannes.

Förra filmen "Far from the Madding Crowd" (2015) var hans tredje engelskspråkiga.

Har regisserat musikvideor till Metallica och Blur.

Manuset till "Kollektivet" är skrivet av Thomas Vinterberg och Tobias Lindholm. Duon har jobbat ihop flera gånger tidigare, som med "Jakten" och "Submarino" (2010).

"Kollektivet" är producerad av Zentropa, och Zentropa Sweden i Trollhättan är en av samproducenterna, liksom Film Väst.

Madeleine Ekman på Zentropa Sweden är producent.

ANNONS