Från dyslektiker till författare

Visste ni att Trollhättans senaste författare jobbar på NEVS? Om en dryg vecka debuterar Stefan Christiernin med sin deckare "Den första lagen". – Att öppna en hel låda med bara MINA böcker var som något slags julafton för egot! säger han med ett skratt.

ANNONS
|

Hade någon sagt till den lille skolpojken Stefan att han en dag skulle skriva en bok, hade det förmodligen mötts av skepsis. Det där med att läsa och skriva överhuvudtaget var snarast ett berg att ta sig över för honom.

– Jag hade stora problem med dyslexi som liten. Det var till och med tal om att man skulle göra undantag från skollagen för att befria mig från engelska på grund av det och jag erkänner att jag var fullständigt värdelös på allt vad text hette, berättar han.

Han hade dock en stark kreativ ådra och tyckte mycket om böcker, så en del av dem kämpade han sig igenom själv, andra läste hans mamma högt för honom. Det gjorde att hans huvud tidigt bubblade av historier och idéer, vilket bildade grunden att stå på för hans framtida skrivande.

ANNONS

– Jag är uppvuxen med Emil i Lönneberga och Bröderna Lejonhjärta och den sista boken mamma läste för mig var Den långa flykten, då var jag 11-12 år. Sedan lärde farmor mig att läsa och tycka om Agatha Christies böcker. Allt detta gjorde att lusten för att berätta själv började växa, fortsätter han.

Stefan erkänner utan omsvep och med ett leende att har en envis sida – en ganska stark sådan – och att den envisheten drev honom att, genom hårt och målmedvetet arbete, till slut komma över sina språkliga problem. Så när han började studera vid universitetet släppte han alla bromsar.

– Jag började skriva på fritiden och skrev MASSOR. Jag kunde säkert ha gått någon skrivarkurs, men valde att göra alla misstagen själv i stället och är man dumenveten kommer man ut på andra sidan, haha!

Han skrev framförallt noveller och fick flera av dem publicerade, men så grep livet i form av jobb och annat in och novellskrivandet övergick i vetenskapliga artiklar som publicerades i olika forskningskataloger

– Det var ju häftigt när man var yngre att se sitt namn under texter i sådana sammanhang, säger han, men medger att han samtidigt längtade tillbaka till det friare skrivandet.

ANNONS

Det var en längtan som växte sig allt starkare och han började så sakta fila på en bokidé. En som skulle utspelas i kretsar och beröra ämnen som han känner väl till. Således finns det till exempel en hel del kopplingar till universitetsvärlden i Göteborg, där han tillbringat ett antal år, och förutom där utspelas delar av handlingen längs kusten (han gick mellan- och högstadiet i Uddevalla och även några år i Munkedal) samt i Göta älvdalen.

Huvudperson i "Den första lagen" är Maria Wilkensen, en kvinna som efter många års kringflackande i världen ska försöka rota sig i Sverige igen efter ett havererat äktenskap och med en åttaårig son i sällskap. Maria blir ofrivilligt indragen i en mordhistoria med många bottnar. Inte minst utanförskap, som är ett genomgående tema i boken.

– Det handlar väl egentligen om både utanför- och innanförskap, om "vi och dom", om vad utanförskap gör med människor, om hur långt man är beredd att gå för att begå – eller försvara – ett brott, säger Stefan som inte vill avslöja för mycket om handlingen.

Han började skriva på boken 2014, men det var i samband med att han bytte arbetsplats från Högskolan Väst till NEVS förra året, som chansen kom att förverkliga drömmen fullt ut.

ANNONS

– Jag hade en massa innestående semester att ta ut, så jag använde den till att skriva klart boken under förra sommaren.

Det var samtidigt en turbulent tid i Stefans liv. Förutom att han bytte jobb höll också hans relation på att ta slut, något som fullbordades senare, och under våren har han hittat en fungerande vardag som varannan veckas-pappa.

– Skrivandet blev som en åskledare för mig för att fokusera på en positiv, kreativ kraft.

– Och om man känner mig väldigt väl kommer man att känna igen många saker. I stort sett allt i boken är sådant jag själv eller någon av mina vänner har upplevt i någon form, så det är inte särskilt fritt fantiserat. Däremot är det fritt berättat och ihopsatt till en helt ny story.

Hans tanke är att boken, som släpps den 21 maj, ska få åtminstone två uppföljare, men allt beror på hur bok nummer ett tas emot.

– Jag hoppas det går jämnt ut för alla så att jag i alla fall får chans på en till. Min dröm är att se boken i Pocket shop på centralen i Stockholm och Göteborg och på Landvetter flygplats. Det är vad JAG menar med att det går riktigt bra.

ANNONS

– Jag är inte 22 längre, för då hade jag sagt filmatisering i Hollywood, haha! Men det är klart – en superduperdröm vore så klart en filmatisering med Noomi Rapace i huvudrollen ...

Fakta: Stefan Christiernin

Född: 1970 i Stockholm

Uppväxt: i Stockholm, Munkedal och Uddevalla

Bor: sedan tio år i Trollhättan

Utbildning: fil.mag. i matematik och fil.dr. i fysik , vicerektor och professur i simuleringsteknik vid Högskolan Väst

Jobbar: på NEVS som research affairs and innovation manager

Intressen: skrivandet, som bland annat resulterat i ett antal noveller och många vetenskapliga artiklar

Aktuell: Debuterar inom kort som författare med deckaren "Den första lagen” (Hoi Förlag). Boksläppet äger rum på Hard Rock Café i Göteborg söndag 21/5.

ANNONS