Fred kunde öppna luckorna för måleriet

Konstnären Fred Lindberg är tillbaka i Pumphuset. Och det blev snabba ryck när hans just nu pågående utställning kom till. – Jag stod i målarkläder och drog de sista strecken när de första besökarna anlände till vernissagen, säger han.

ANNONS
|

– Men till mitt försvar måste jag säga att de var lite tidiga, fortsätter Fred Lindberg och skrattar.

Vi träffas vid skådeplatsen för hans senaste utställning, kallad "Wish you where here", och det är en begivenhet som är speciell på många sätt.

– Det var länge sedan som jag hade en ren måleriutställning, jag har varit lite trött på det och jag hatar när det börjar kännas som att man upprepar sig själv. Då är det bra att syssla med andra tekniker som foto, videokonst och performance, säger han.

– Senaste måleriutställningen måste ha varit i London där jag bodde i nio år. Jag är nästan fortfarande mest verksam där.

ANNONS

Fred berättar att den nya utställningen i Pumphuset i Hjulkvarnelundsparken handlar om målarglädje och är ett hommage till två personer som gått ur tiden:

– Dels min älskade farmor Eivor, dels Jonny Forsström, som var en stor inspirationskälla och som jag hade kontakt med sedan jag började för 20-25 år sedan. Jag önskar att de hade kunnat vara här.

Under årens lopp har Fred Lindberg varit inblandad i en rad konstprojekt och utställningar, både på egen hand och tillsammans med andra.

Pumphuset har en speciell plats i hans hjärta.

– Här har jag ordnat både konstfestivaler och spelningar och har en gammal historik med lokalen, som jag tycker är väldigt charmig.

Tiden har varit knapp och förberedelserna minimala – Fred hade bara ett par veckor på sig att sätta ihop utställningen.

Och eftersom han till allra största delen visar nya verk har den senaste tiden varit oerhört intensiv.

– Men jag gillar att jobba under press, har man för mycket tid på sig blir lätt "jag gör det i morgon". Dagen innan öppningen hade jag tre stora tavlor kvar, men jag hann få klart dem. Reaktionerna har varit väldigt bra, säger han.

Skapandet har dessutom skett i Pumphuset.

– Jag har verkligen försökt att utnyttja lokalen och eftersom jag inte har någon egen ateljé för tillfället har själva temat varit att ha någonstans att jobba. Det blev långa dagar och många koppar kanalvattenkaffe – det finns ju inget vatten i Pumphuset, berättar han.

ANNONS

Fred har inte bara målat på plats, han har också använt sig av Pumphuset rent fysiskt för att skapa de stora porträtt som utgör tyngdpunkten i utställningen.

– Jag har målat på de gamla slitna fönsterluckorna som stod i ett förråd. Jag hittade nyligen gamla anteckningar med måtten och den här idén har jag haft i säkert tio år. Många som tycker jag är duktig har undrat varför jag inte målar på nåt mindre och inte på ruttna luckor. Vem vill köpa det, liksom. Men det är viktigare med en bra utställning än en ekonomiskt framgångsrik, säger Fred.

Tillkomsten av verken har skett under tämligen fria former. Flera av Freds vänner har närvarat under delar av processen, och det har även satt sin krydda på resultatet.

– Några av mina kompisars barn har till och med varit med och målat lite. Oftast har jag en konceptuell idé men när man inte bestämt till hundra procent vilken riktning ett verk ska ta är det tacksamt om nån är med och gör vad som helst, säger Fred och drar sig till minnes en händelse som utspelade sig för ett antal år sedan.

– Jag ställde ut på Spy Bar i Stockholm och det sammanföll med någon kändisfest. Alice Timander var på väg mot en tavla med en tuschpenna men två vakter stoppade henne. Det var synd att hon inte hann fram, haha.

ANNONS

Utställningen i Pumphuset pågår till och med söndag, då allt rundas av med en finissage.

Fakta: Fred Lindberg

Är född 1972 och från Trollhättan.

Har gått KV konstskola och Göteborgs konstskola.

Bodde i många år i London där han studerade vid Metropolitan University och sedan magisterprogrammet på Goldsmiths.

Har hållit på med många konstnärliga uttrycksformer. Förutom måleri har det bland annat handlat om foto, performance och installationer.

Jobbar på Konsthallen Trollhättan.

Har haft många separatutställningar.

Ordnade under några år The (deviant) Art Festival på olika platser i Trollhättan.

Är just nu aktuell med utställningen "Wish you where here" i Pumphuset i Trollhättan. Den innehåller ett tiotal större och nygjorda porträtt, några mindre tavlor och ett par av Freds äldre verk.

Vernissagen ägde rum i lördags och utställningen pågår till och med söndagen den 18 juni.

Fred om ...

... att måla porträtt: "För att det ska lossna lite och inte ska bli en upprepning kanske jag börjar med att teckna av någon, sen släpper jag vem det är och fortsätter."

... nästa projekt: "Det blir nog en utställning tillsammans med Benny Larsson, där vi står tillsammans och målar. Vi funkar extremt bra tillsammans och den enda regeln är att inget är heligt."

ANNONS