Dubbla klassiker. Gitarristen Uli Jon Roth har gjort en nyinspelning av Scorpions klassiska livealbum, "Tokyo Tapes". På söndag gästar han Backstage.
Dubbla klassiker. Gitarristen Uli Jon Roth har gjort en nyinspelning av Scorpions klassiska livealbum, "Tokyo Tapes". På söndag gästar han Backstage.

Gitarrlegendar till Backstage

En tysk gitarrhjälte som under nästan 50 års tid inspirerat gitarrister världen över. På söndag står han på Backstage-scenen i Trollhättan. Uli Jon Roth.

ANNONS
|

Uli Jon Roth blev känd under sin tid i supergruppen Scorpions, som han var med och grundade 1973 och där han var medlem i fem år. 1978 lämnade han gruppen för att starta eget i form av en solokarriär ihop med sitt band, Electric Sun. 2007 återförenades han sedan med Scorpions för en turné som bland annat innehöll en spelning på Sweden Rock Festival.

Hans spelstil har inspirerat gitarrister från yngre generationer, som till exempel Yngwie Malmsteen, Edward Van Halen och Steve Vai. Själv säger han sig inspireras av musiker som Jimi Hendrix, Niccolò Paganini, Eric Clapton, Brian May och Antonio Vivaldi. Den klassiska ådran har han utvecklat på senare år, exempelvis på plattan "Metamorphosis", där han dels framför egna kompositioner, dels Vivaldis "De fyra årstiderna" ihop med en klassisk orkester.

ANNONS

Låtar som listas som exempel på Uli Jon Roths virtuosa gitarrspel är Scorpions-låtarna "Sails of charon" och "Catch your train" samt "Still so many lives away" och "Burning Wheels Turning" med Electric Sun.

När Scorpions släppte sin första liveplatta, “Tokyo Tapes”, 1978 blev det samtidigt Uli Jon Roths sista skiva med bandet. “Tokyo Tapes” anses av många som ett av hårdrockens bästa livealbum och nu har gitarristen släppt sin egen version av skivan, med "Revisited" som tillägg i titeln. Inspelad på samma arena som originalet som en hyllning till såväl Scorpions som till hans egen tid i bandet.

Nu är han ute på en världsturné, som denna vecka tagit honom till Skandinavien och på söndag, efter gästspel i bland annat Göteborg och Stockholm, intar denne legendar rockbarens scen i Trollhättan.

ANNONS