Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/3
ANNONS ▼

Kjerstadius konstnärliga drag

Han ser varje dag som ett schackdrag och har alltid en bonde i fickan. – Den är kapabel att bli vilken pjäs som helst, säger Niklas Kjerstadius. Just nu ställer han ut sin konst i Pumphuset.

Niklas Kjerstadius sträcker fram en färgglad näve som indikerar färskt måleri och säger hej när TTELA äntrar Pumphuset för att ta en titt på den utställning han kallar "Kje.n", signaturen som också finns på alla hans verk.

De flesta tavlorna är av nygjort snitt, många målande under sommaren när han bott i föräldrarnas hus i Sjölanda.

– Jag behövde det här, att komma dit och bara måla. Nu kallas jag "Skogskungen". Jag gjorde även ett uppdrag under Peace & Love där jag målade en stor vägg, säger han och fortsätter:

– Måleriet är en spegelbild av mitt sinne, psykologiskt och filosofiskt. Motiven är baserade på händelser i mitt liv samt drömmar och tankar. Ofta målar jag en drömaktig scen i kombination med verkliga känslor.

Niklas pappa är från Sverige, mamman från Argentina och det var just där han bodde under sin första tid i livet.

– Fast vi flyttade så småningom till Uruguay och det är där jag känner att mina rötter finns. Har många goda vänner där och tycker att Uruguay är som en sorts parallell värld om man jämför med Sverige, med kulturen och ljuset från solen, säger han.

– Och den värme människor har där är episk, jag siktar på att åka dit igen mot slutet av året.

Annars bodde Niklas i Trollhättan i tio år, fram till att han börjande gymnasiet.

Och han tycker om att komma tillbaka till staden i konstnärliga ärenden.

– Det är väldigt roligt. Jag har ställt ut här förut och även om jag tycker Trollhättan har ett ganska hårt klimat är det kul att komma tillbaka och träffa gamla vänner, säger han.

Niklas fick upp intresset för skapande i unga år.

– Det har alltid funnits en stor passion för konst i familjen. Jag var ganska introvert som ung och tyckte om att titta på konst, fick upp mitt intresse via ögat, förklarar han.

På tisdag rundas "Kje.n" av med en finissage där Niklas bland annat kommer berätta lite om sina skapelser.

Niklas kommer sedan att vara med under Öppen salong i Konsthallen Trollhättan – med start om en vecka – och i höst ställer han ut på cocktailbaren Erlands i Stockholm.

– Vet att det är konsten jag vill ägna mig åt, då gäller det att jobba för det också.

Fakta: Niklas Kjerstadius

Född 1991.

Bodde i Trollhättan från fem till femton års ålder. 

Har bland annat gått en skulpturkurs på Valand och har studerat Konst och design på Österlen och måleri på Edsviks konstskola.

Utställningen i Pumphuset heter "Kje.n", som är hans konstnärliga signatur, och pågår just nu till och med tisdag då allt avslutas med en finissage.

MEST LÄST