Spotify stäms på miljardbelopp

Wixen Music Publishing har lämnat in en stämningsansökan mot Spotify. Bolaget ifrågasätter Spotifys rättigheter till 10 784 låtar och stämmer den svenska musiktjänsten för upphovsrättsbrott.

ANNONS
|

Wixen äger rättigheterna till bland annat Tom Pettys, Neil Youngs och The Doors låtar.

"Samtidigt som Spotify har blivit ett företag värt miljarder dollar har låtskrivare och deras förlag, som Wixen, inte kunnat ta del av framgångarna på ett rättvist sätt, eftersom Spotify ofta använder deras musik utan tillstånd och utan kompensation", står det i stämningen, som lämnades in till en domstol i Kalifornien den 29 december.

I stämningen uppges att Spotify från början försökte samarbeta med skivbolagen, men Wixen anser att bolaget senare har gjort otillräckliga ansträngningar, i sin strävan att bli störst på marknaden.

Musikförlaget vill ha en skadeståndssumma på 1,6 miljarder dollar – alltså över 13 miljarder svenska kronor.

ANNONS

I ett svar ifrågasätter Spotify om Wixen Music Publishing har fått tillstånd från artisterna de representerar att skicka in stämningsansökan.

I maj nådde Spotify en överenskommelse efter två liknande stämningar. Enligt den uppgörelsen skulle Spotify starta en fond, med motsvarande 377 miljoner kronor, som ska användas för att kompensera låtskrivare vars verk man använt utan att betala så kallade mekaniska royalties.

TT-AFP
ANNONS