Bråvallabesökare: Det förstör för så många

Det blir inget Bråvalla nästa år – festivalen ställs in efter alla anmälda sexbrott.

ANNONS
|

Beskedet om att Bråvallafestivalen ställs in nästa år kom på lördagen. Enligt arrangören är anledningen de anmälda sexbrotten. Bland annat misstänks en tonårsflicka ha blivit våldtagen i publikhavet under Håkan Hellströms konsert på festivalen.

- Ett antal personer har drabbats av den här typen av brott, och varje fall är ett fall för mycket. Men när det handlar om en stor folksamling där man står nära varandra är det svårt. Man kan inte garantera att ingen utsätts för brott, säger Björn Öberg, presstalesperson vid polisen i region Öst.

ANNONS

Rätt beslut

Flera besökare berättar för TT att de tycker att arrangören har fattat rätt beslut.

- Det var helt rätt. Det är ett sjukt stort samhällsproblem och de markerar verkligen. Bråvalla går ju jättebra, vi har varit här i flera år nu men det är samma visa varje år. Våldtäkter, sexbrott... Vad ska man säga? De har ju satt ner foten flera gånger förut och sagt att det inte är okej, men det fortsätter ändå så jag vet inte vad annars de skulle kunna göra, därför tycker jag att det är jättebra, säger festivalbesökaren Marcus Lund från Skövde.

"Har gjort ett ställningstagande"

Hans vän håller med:

- De har gjort ett ställningstagande tycker jag, i frågan som är ett jättestort problem. Tjejer som ofta är otrygga överhuvudtaget. De kan inte lösa problemet men de kan ändå säga att det inte är okej, och markera. Och det är ju det de har gjort, säger Nathalie Lindblom från Vimmerby, som är på festivalen för andra gången.

ANNONS

- Det är så himla tråkigt för det förstör för så många människor, och för den utsatta kanske hela livet rasar, fortsätter hon.

Johanna Brunlöf från Norrköping har varit på festivalen två gånger tidigare. Även hon tycker att arrangörerna bakom Bråvalla har fattat rätt beslut.

- Jag tycker att det är ganska bra av Bråvalla att gå ut och stänga ner just för att de inte kan hålla säkerheten för alla, säger hon.

"Viktigt statement"

Även Lisen Andréasson Florman, grundare av det ideella trygghetsskapande initiativet Nattskiftet, tycker att det är rätt beslut.

- Jag tycker att det är jättetråkigt, men jag backar deras beslut, säger hon.

ANNONS

- Det är ett statement som är viktigt, det säger att det här inte är ok.

TT
ANNONS