Fokuserad? Att spela in för ”Partaj” innebär ofta ett pressat schema. ”Man har inte tid att göra bort sig även om det känns som en halv arbetsdag går åt till att skratta. Så är det verkligen. Man har riktigt svårt för att hålla sig”, säger Andreas Karlsson.
Fokuserad? Att spela in för ”Partaj” innebär ofta ett pressat schema. ”Man har inte tid att göra bort sig även om det känns som en halv arbetsdag går åt till att skratta. Så är det verkligen. Man har riktigt svårt för att hålla sig”, säger Andreas Karlsson.

Festen har börjat för Andreas

Den nya säsongen av humorserien ”Partaj” har precis dragit igång på Kanal 5. En som börjar synas mer och mer i den stjärnspäckade skådespelarensemblen är Trollhättesonen Andreas Karlsson.

ANNONS
|

Ni kan ha sett honom som Björn Söder, Eros Ramazzotti – eller kanske som Let’s Dance-domaren Dermot Clemenger. Lextorps- bördige Andreas Karlsson har sakta men säkert etablerat sig som en av inventarierna i sketchprogrammet ”Partaj”. Men det är inte bara där han syns – karriären som skådespelare har tagit allt högre fart de senaste åren med framträdanden i både ”112 Aina”, ”Radiostyrd” och barnprogrammet ”Piñata”. Vägen fram till idag har varit lång, men vi tar den korta versionen:

2003 halkade Andreas in på teaterscenen för första gången i Teodorateaterns musikal ”Good old days” som spelades på Hebeteatern. Blodad tand uppstod. Strax därefter fick han sitt, dåvarande, drömjobb som showartist på Rhodos. Till slut blev det fem säsonger på bland annat Gran Canaria, Mallorca och Thailand innan han flyttade till Stockholm. Via Wallmans salonger fick han sedermera in en fot som praktikant på produktionsbolaget Baluba där han bland annat jobbade bakom kulisserna med serierna ”112 Aina” och ”Café Bärs” innan han till slut hamnade på ”Partaj”-redaktionen som manus-skrivare.

ANNONS

– Jag hade mest skrivit på skoj förut. Men jag kände att jag fick bra respons. Jag snittade två sketcher i varje program, säger han.

Vilken var den första sketchen?

– Jag skrev en parodi på kläd-affären Carlings – de är ju så jäkla på där. Så fort man kommer in i affären säger de: ”Tjena fan, läget med dig?”.

– Men jag skrev också en grej som jag vill klappa mig själv på axeln för. Jag skrev den allra första Jarmosketchen som de gjorde parodi på – det som senare blev till TV-serien ”Bastuklubben”.

I samband med det fick han också hoppa in och göra lite småroller – och ganska snart blev skådespeleriet hans huvudsyssla i produktionen. Allt efter säsongerna har gått har han fått fler och fler roller, som var och en kräver sina förberedelser. När han ska mejsla fram en ny karaktär försöker han utgå från så små grejer som möjligt, berättar han:

– Det kan vara ett litet tics eller någonting. Jag försöker hålla ner det så mycket det går, så att det inte blir för stort. Jag brukar utgå från det jag själv tycker om att titta på – de här lite subtila grejerna.

– Det är alltid kul när man får större karaktärer att bita i. Men det finns ju experter på imitation, som Christian Åkesson och Johan Peterson som är helt fantastiska. Man kan ju bara säga ett namn till Johan så blir han lik. Han är helt dum i huvudet – fast på ett bra sätt, säger Andreas och skrattar.

ANNONS

Det måste vara häftigt att jobba kring alla de här duktiga människorna.

– Ja, man lär sig ju oerhört mycket. Det är helt fantastiskt. Det är lite därför jag är där jag är i dag. För att jag har fått jobba med så många bra.

Men livet som frilansade skådespelare innebär också att röra sig i en osäker bransch med högst varierande scheman, berättar han:

– Men jag har andra jobb vid sidan av som jag kan fylla ut med. Det känns tryggt. Samtidigt som jag gillar att ha många bollar i luften och göra olika grejer.

Tidigare har han också synts i Balubaproduktionerna ” ”Radiostyrd” där han var en av de fyra kompisarna som med hjälp av instruktioner i en öronsnäcka utmanade varandra i olika sociala situationer. Men för den yngre publiken är han emellertid mest känd från barnprogrammet ”Piñata” som gick på bästa sändningstid i SVT – fredagar halv åtta.

– Det var faktiskt en dröm jag haft länge att göra barnprogram. Det var kul att få göra det och jobba med bra folk.

Har du blivit igenkänd av barn efter det?

– Ja, eftersom jag ibland hoppar in och vikarierar som lärare och extra- resurs i skolan. Där är det klart att de känner igen en. Men i ”Piñata” är det inte så farliga grejer. Det är värre när de ser att jag varit med i ”112 Aina” eller i ”Radiostyrt” där man skulle låtsas kissa i en blomkruka och barnen kommer fram och frågar ”varför pissar du där?”.

ANNONS

Att få göra just ett barnprogram var ett av hans delmål. I framtiden drömmer han bland annat om att även få testa på mer seriösa roller:

– Annars har jag bara fått spela Nisse Hult, blåsta personer – jag är bra på det av någon konstig anledning. Och det är tacksamt, jag har alltid gillat när folk skrattar åt mig. Men det hade varit en stor utmaning att göra något seriöst, antingen TV-serie eller långfilm. Det är nästa mål.

Andreas Karlsson

Ålder: 33

Bor: Hägersten, Stockholm

Familj: Sambo

Favoritskådespelare: Peter Sellers och Ricky Gervais

Favoritfilm: Åh, vilket party!

Ser på tv: ”Saker jag skrattar åt som ex Family Guy och Vänner”.

ANNONS