Seymour "Swede" Levov (Ewan McGregor) har världen vid sina fötter. Men 60-talet med dess politiska uppvaknande och aktivism förändrar det amerikanska samhället i grunden. Pressbild.
Seymour "Swede" Levov (Ewan McGregor) har världen vid sina fötter. Men 60-talet med dess politiska uppvaknande och aktivism förändrar det amerikanska samhället i grunden. Pressbild.

Filmrecension: American pastoral

Ewan McGregor siktar alltför högt när han debuterar som regissör. Filmatiseringen av Philip Roths roman ”American pastoral” landar i intetsägande melodram.

ANNONS
|

Philip Roth anses vara en av de vassaste litterära samtidskritikerna, och att hans romaner har blivit eftertraktade föremål för Hollywoodsk beundran är ingen överraskning, inte heller att många av de filmer som bygger på hans verk så ofta missar målet. Roths prosa kräver en stadig regihand, och gärna motstånd och förförståelse på en och samma gång. Kanske inte riktigt ett förstahandsval för en regidebutant?

Skådespelaren Ewan McGregor låter sig inte avskräckas när han här ställer sig bakom kameran för första gången. Modigt, förstås, men den kaxigheten gör sig dessvärre inte lika synlig i slutresultatet.

I centrum för "American pastoral" står Seymour "Swede" Levov (McGregor), en hygglig judisk kille med nordiska drag (därav smeknamnet) och en strålande framtid framför sig. Han har gift sig med sin drömkvinna, skönhetsmissen Dawn (Jennifer Connelly), tagit över sin fars framgångsrika handsktillverkningsfabrik och snart kommer en dotter, Merry, till världen.

ANNONS

Men den amerikanska drömmen krackelerar när Merry växer upp till en politiskt medveten och djupt engagerad ung kvinna (Dakota Fanning) som snart vänder sig emot sina föräldrar. Hon förvandlar livet till en mardröm för Swede och Dawn, och när en bomb briserar på stadens postkontor och dödar en man pekar allt på att Merry är skyldig.

"American pastoral" är en konventionellt berättad film som saknar det mesta av skärpan i Roths Pulitzerprisvinnande roman. McGregor tar i från tårna för att vi ska känna medlidande med paret Levov, men landar mer i melodram än i tragedi. I scen efter scen låter regissören Swede vada genom sorg och grubblerier, samtidigt som Dawn psykar ut och förvandlas till en skönhetsopererad häxa.

Poängen med Roths roman är att det inte finns någon försoning att hämta i askan av Swedes förstörda illusion. Den slutsatsen verkar McGregor verkligen inte stå ut med – vilket också är anledningen till att "American pastoral" inte riktigt fungerar.

Fakta: American pastoral

Genre: Drama

Premiär: 13 januari 2017

I rollerna: Ewan McGregor, Jennifer Connelly, Dakota Fanning med flera

Regi: Ewan McGregor

Speltid: 1 timme 48 minuter

Censur: Från 11 år

Betyg: + +

ANNONS