Gitta-Maria Sjöberg i ny bok om förintelsen

En bok i syfte att föra berättelser om förintelsen vidare och utbilda i skolor. Nu är Minnens arv släppt, där Sjuntorpsbördiga operasångerskan Gitta-Maria Sjöberg är med.

ANNONS
|

Drygt 70 år har gått sedan andra världskriget tog slut. Många överlevande minns fortfarande kriget, och deras minnen har gått i arv till kommande generation.

Detta har mynnat ut i boken Minnenas arv, där tio personer får möjlighet att sprida sin egen berättelse, om hur förintelsearvet har påverkat dem.

– Huvudsyftet med boken är att jobba mot antisemitism och främlingsfientlighet. Dessutom ska den finnas på skolor och via olika digitala plattformar, säger Anneli Evers som skrivit boken tillsammans med Lena Friblick.

Anneli började med boken för ungefär två år sedan, när hon började på Xenofilia förlag, som gett ut boken.

ANNONS

– Vår vd och jag diskuterade om hur vi kunde få personer att berätta det som skedde. Snart är de överlevande från kriget inte längre i livet. De personer vi har med i boken är anhöriga som har påverkats på olika sätt, säger Anneli Evers.

En av de många gripande historierna kommer från Gitta-Maria Sjöberg, känd operasångerska och uppvuxen i Sjuntorp. Hennes mamma Zeni satt under andra världskriget i olika koncentrationsläger.

Hon berättade om sina upplevelser först när Gitta-Maria var 24 år.

– Hon var orolig för hur jag skulle reagera men det var en fruktansvärd lättnad att till slut få höra hennes historia, säger Gitta-Maria Sjöberg, numera boende i Köpenhamn.

Hon berättar att det var självklart att ställa upp i boken.

– Det är jätteviktigt att kunna berätta det som hände. Det finns ju de som inte tror att det ens existerade, men vi har ju vittnen på det. Jag hade inte funnits utan mamma.

Efter att ha varit i koncentrationslägret i Auschwitz blev Zeni förflyttad till Bergen-Belsen där hon till slut blev befriad.

Hon hamnade i Sverige, först i flyktingläger i Malmö och Göteborg innan hon bosatte sig i Sjuntorp där hon träffade sin blivande man Ture på textilfabriken.

ANNONS

Gitta-Maria Sjöberg berättar också att hennes yrkesval som operasångerska har präglats av sin mammas bakgrund.

– Det har påverkat mig hela mitt liv. Via min sång har jag kunnat förmedla en smärta. Och när jag märkte att folk ändå blev glada och berörda av min sång har det känts meningsfullt, säger hon.

Även Gitta-Marias brorsdotter Jenni Sjöberg är med i boken.

Minnenas arv deltar på bokmässan, förlaget Xenofilia finns på Digitala torget. I morgon söndag deltar man också i ett seminarieprogram, i lokal F5.

I boken Minnenas arv, skriven av Anneli Evers och Lena Friblick, intervjuas judiska överlevande som upplevt koncentrationsläger, krig och flykt.

Dessutom möter de andra- och tredjegenerationen, som beskriver hur de präglats av sina släktingars erfarenheter.

Minnenas arv finns också som filmade intervjuer och i samband med en konstutställning på Malmö museer.

ANNONS