Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

170630-kamferdrops-487338_se.ttela_1.jpg
Den hemlighetsfulla norska artisten Kamferdrops gör succé med sin tolkning av "Jag trodde änglarna fanns". Pressbild.

Hemlighetsfulla Kamferdrops älskar dansband

Den norska artisten Kamferdrops cover på dansbandsartisterna Kikki Danielssons och Ole Ivars låt "Jag trodde änglarna fanns" klättrar på listorna i Sverige.

"Jag trodde änglarna fanns" uppdaterar det snart 20 år gamla originalets dansbandslunk med en tropical house-produktion som ligger i linje med Kamferdrops landsmän Kygo och Matoma. Men låten, som i skrivande stund ligger tvåa på Spotifys Sverigelista, är också en kärleksförklaring till en genre som verkar i topplistornas periferi.

- Dansband är en av mina favoritgenrer. Jag associerar den med campingliv, öl och grillning, och dansbanden förtjänar att bli hörda av unga människor. Jag vill kunna sammanföra olika genrer och generationer, säger Kamferdrops.

Miljontals lyssningar

"Jag trodde änglarna fanns" har strömmats över tio miljoner gånger på Spotify och har nått platinastatus – bara genom spelningarna på strömningstjänsten. Sedan mitten av maj har antalet dagliga lyssningar ökat med över 550 procent.

Och allra mest populär är "Jag trodde änglarna fanns" i Sverige. I Norge har singeln legat och skvalpat kring 40:e plats på Spotifys lokala topplista.

Men för den som vill veta vem som ligger bakom den populära covern kan det dröja. Kamferdrops vill nämligen vara anonym.

Gömmer sig

På sociala medier gömmer hon sig bakom masker, huvor och peruker, och kommunicerar enbart med emojis. Syftet med anonymiteten är att musiken, inte artisten, ska hamna i fokus.

- Det handlar egentligen bara om att jag skapar ett utrymme där jag kan göra exakt vad jag vill. Innerst inne är jag en ganska flummig person som gillar att göra olika saker.

TT: Med vilket namn presenterar du dig i formella sammanhang?

- Kamferdrops, eller bara Kamfer.

Fakta: "Jag trodde änglarna fanns"

Originalet är skrivet av William Kristoffersen och spelades för första gången in av det norska dansbandet Ole Ivars tillsammans med Kikki Danielsson 1999.

Kamferdrops version släpptes i maj och har över tio miljoner spelningar på Spotify.

MEST LÄST