Idris Elba: "Jag vill regissera mer"

Han är känd från tv-serier som "Luther" och "The wire" och ständigt aktuell i diskussionerna om vem som ska bli näste James Bond. Men nu har Idris Elba fått en ny favoritsysselsättning – han debuterar som långfilmsregissör med "Yardie".

ANNONS
|

- Jag vill verkligen regissera mer. Jag älskade det. Det var som att hamna i den bästa av världar, säger han när han möter pressen under filmfestivalen i Berlin.

Efter att tidigare ha regisserat ett par tv-serieavsnitt valde Idris Eba "Yardie" som sin långfilmsdebut. Den bygger på en mycket uppmärksammad bok av Victor Headley från 1992 som handlar om en ung jamaikansk pojke som jobbar sig upp inom gangstervärlden i London.

ANNONS

- Boken och filmen har olika temperaturer. Boken är betydligt mer brutal. Jag ville fokusera mer på andra aspekter av huvudpersonen än våldet. Jag ville inte göra en film om gangstervåld, säger Idris Elba.

Kunde relatera

Trots att han själv var en, som han säger, "mycket snäll pojke som satsade på att bli student" kunde han relatera till det som huvudpersonen D och de andra rollfigurerna är med om.

- Jag växte upp i Hackney i östra London, och alla unga svarta män som växt upp i vissa av Londons förorter kan relatera. Det fanns gäng, det fanns knarklangare, allt det där var typiskt för de områdena. Jag var inte en gangster, men jag kan relatera till idén om hur lätt det är att falla för frestelsen när man ska välja vilken väg man ska gå i livet. Jag hade strikta föräldrar, men jag hade vänner som blev knarklangare, säger Idris Elba.

ANNONS

Drabbades av trauma

Någon undrar om han känner en plikt att berätta historier om svarta. Han skakar på huvudet.

- Nej. Det som jag bryr mig om som historieberättare är kulturen, inte hudfärg. Jag har inget slags ansvar för att berätta en särskild sorts historia, säger Idris Elba.

- När min far dog drabbades jag av ett trauma som det tog tid att komma ur. När jag gjort det, slutade jag vara en skådespelare som man kunde hyra för lite vad som helst. Nu gör jag bara det som jag själv vill göra.

Idris Elba funderar nu över nya regijobb.

- Det enda jag saknade under inspelningen, det var att som skådespelare kan du komma sent och sedan åka hem tidigt. Det kan inte regissören. Han är först på plats och sist att åka därifrån.

ANNONS

Utöver filmfestivalen i Berlin har "Yardie" också visats på Sundance i USA. Det är fortfarande oklart när den får svensk premiär.

Berlin, TT:s utsände

Fakta: Idris Elba

Brittisk skådespelare och regissör, född 1972 i London.

Har skådespelat sedan 90-talet men fick sitt stora genombrott i början av 00-talet då han fick rollen som Stringer Bell i HBO-serien "The wire", allmänt ansedd som en av världens bästa tv-serier genom tiderna.

Är också känd för rollen som Luther i tv-serien med samma namn. Har genom åren synts i filmer som "Thor", "Prometheus", "Mandela – vägen till frihet" och "Star trek: Beyond".

Aktuell med regidebuten "Yardie".

ANNONS