Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

180118-labo-599197_se.ttela_1.jpg
Nintendo satsar på tillbehör av kartong till spelkonsolen Switch. "Vad som definierar Nintendo är att de inte är rädda för att prova nya saker", säger forskaren Diego Navarro.

"Modig" satsning på kartong av Nintendo

Högteknologi + papper = succé? Genom att kombinera kartong med spelkonsolen Switch kommer spelare kunna skapa allt från pianon till fiskespön.

Nintendos kommande skapelse Labo kombinerar pyssel med spel. Genom speciella byggsatser i kartong kan nya skapelser byggas tillsammans med Switch och dess kontroller. Diego Navarro är doktorand vid Blekinge tekniska högskola, där han bland annat intresserar sig för interaktiv teknik, och säger att Switch handkontroller är utrustade med en mängd sensorer, vars potential hittills inte utnyttjats.

- I stället för att bara trycka på en knapp eller flytta på en styrspak, så går man mot något mycket mer rörelsestyrt, att man använder hela kroppen. Det ändrar upplevelsen.

Piano eller robot

Bland de exempel som spelföretaget hittills visat upp finns bland annat ett motorcykelstyre och ett piano, men även en ryggsäck av kartong som kan användas i ett robotspel. När det gäller pianot känner handkontrollens rörelsekamera av vilken tangent spelaren trycker på, och tonen spelas upp i konsolens högtalare.

Navarro säger att det är modigt att satsa på kartong, och att framgångarna kan bli beroende på priset och hållbarheten.

- Kartong är inte spännande, det kommer att handla om vad man lyckas göra det. Det är mångsidigt, men kanske på bekostnad av kvalitet.

Ny typ av interaktion

Navarro konstaterar att Nintendo historiskt haft problem att få företag att utveckla spel till deras konsoler, men att Labo kan vara något som lockar fler.

- Som utvecklare arbetar du efter vissa begränsningar, som själva konsolen med dess publik och tekniska specifikationer. Men när du skapar en ny typ av interaktion liknande Wii för några år sedan, och den här, så finns det utrymme för folk att experimentera.

Fakta: Labo

Labo kombinerar kartongsatser med Nintendos spelkonsol Switch.

Användare sätter själv ihop sin kartong, som kan bli exempelvis ett fiskespö eller piano.

Till en början kommer två paket att släppas, ett med en ryggsäck till ett robotspel eller ett variationspaket där spelaren exempelvis kan åka motorcykel eller bygga ett hus där en figur ska matas.

Labo släpps den 27 april.

Källa: Nintendo.

MEST LÄST