Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

180118-brittmarievarhar-599690_se.ttela_1.jpg
"Hon är en blyg, rädd, blockerad och väldigt osäker människa som plötsligt skjuter ut sig från äktenskapet – och hittar sig själv. Plötsligt vågar denna spröda lilla person låta sig bli uppbjuden på dansgolvet – hennes utveckling är så jäkla vacker att jag ryser", säger Pernilla August om sin rollfigur till Dagens Nyheter.

Pernilla August blir Britt-Marie

Nu är det klart att Pernilla August ska göra titelrollen i filmatiseringen av Fredrik Backmans bok "Britt-Marie var här".

När Tuva Novotny tog sig an uppdraget att regissera "Britt-Marie var här" var valet av huvudrollsinnehavare självklart.

- Det krävs en superelastisk och organisk skådespelare med en känsla för både humor och drama för att bära en sådan här roll. Det finns ingen annan som har samma omfång som Pernilla, säger hon till Dagens Nyheter.

August, som suttit i regissörsstolen för filmer som "Den allvarsamma leken" och den danska tv-serien "Arvingarna" de senaste åren, ser fram emot att ta plats framför kameran.

- Det var också länge sedan jag fick göra en lika genomgripande rollfigur som Britt-Marie.

Filmen görs av SF Studios som även låg bakom Hannes Holms Oscarsnominerade filmatisering av Backmans "En man som heter Ove".

Tuva Novotny känns främst igen som skådespelerska men har också regisserat flera avsnitt av de norska tv-serierna "Dag" och "Lilyhammer".

Inspelningarna börjar i Göteborg i april och filmen väntas ha premiär i december 1018.

MEST LÄST