Här är årets deltagare i "Hela Sverige bakar". Bakre raden från vänster: Johanna Strand, Andreas Hjert, Carina Svensson, Johanna Bergström, Veronica Dahl, Marcus Österström, Andrea Brändström och Fredrik Britz.
Här är årets deltagare i "Hela Sverige bakar". Bakre raden från vänster: Johanna Strand, Andreas Hjert, Carina Svensson, Johanna Bergström, Veronica Dahl, Marcus Österström, Andrea Brändström och Fredrik Britz.

Ribban höjs för bakfantasterna

Fjorton nya amatörbagare kämpar om att vinna höstens omgång av ”Hela Sverige bakar”.

ANNONS
|

”Hela Sverige bakar” är tillbaka med nya aspiranter på titeln Sveriges bästa hemmabagare och ett bakbokskontrakt. Under tidspress ska de göra allt från vetebröd till matbröd och småkakor för att imponera på juryn – som även i år utgörs av bagaren Johan Sörberg och bakboksförfattaren Birgitta Rasmusson.

"Tuffare än någonsin"

Tilde de Paula Eby, som har lett programmet sedan starten i systerkanalen Sjuan 2012, utlovar en säsong som är tuffare än någonsin.

- Deltagarna får utmaningar som vi aldrig tidigare sett i ”Hela Sverige bakar”, och det blir fler överraskningar, säger hon.

ANNONS

Redan i säsongspremiären, som sänds den 26 september i TV4, får de fjorton deltagarna en kalldusch när de kommer till Taxinge slott och informeras om att det bara finns tolv bakbord i tältet. Anledningen till den haltande ekvationen är att Johan Sörberg och Birgitta Rasmusson inte kunde enas om vilka tolv personer som skulle gå vidare från castingen.

- Det får man se i premiären, säger Tilde de Paula Eby hemlighetsfullt.

Som vanligt består varje avsnitt av två deltävlingar: paradbaket och den tekniska utmaningen. I premiärprogrammet är temat tårtor, och längre fram under säsongen ska de tävlande bland annat baka toscakakor, vaniljhjärtan och ”framtidskakor”.

- Ovanligt många ligger på en hög nivå, och en av dem är otroligt kul när det gäller nya smakkombinationer. Annars är det ett väldigt fint gäng som är generösa med att dela med sig av sig själva.

ANNONS

När tv-priset Kristallen delades ut tidigare i höst, utsågs Tilde de Paula Eby för andra året i rad till årets kvinnliga programledare.

- Det kanske inte är så coolt att säga så, men det betyder väldigt mycket. Och i år gav priset möjligheten att uppmärksamma alla dem som jobbar med mig. Jag sa i mitt tacktal att det här priset får man inte om man inte har Sveriges bästa medarbetare.

Att det skulle finnas något negativt med att få en sådan utmärkelse, att det till exempel skulle leda till att man tappar ambitionen att utvecklas, avfärdar Tilde de Paula Eby.

- Det är snarare tvärtom! Jag sätter ännu större press på mig själv att vara påläst, vara på plats i tid och vara ödmjuk.

TT
FAKTA: Tilde de Paula Eby

Ålder: 44 år.

Bor: Stockholm.

Familj: Maken Thomas de Paula Eby och fyra barn.

Bakgrund: Programledare i TV4 sedan 1997, har bland annat lett ”Spårlöst”, ”När & fjärran” och ”Let’s dance”.

Aktuell: Leder ”Hela Sverige bakar” som har premiär den 26 september klockan 20.00, och ”Nyhetsmorgon”.

Fakta: Deltagarna

Här är deltagarna i årets ”Hela Sverige bakar”:

Carina Svensson, 50 år, från Kungsbacka.

Bradley Peter, 27 år, från Göteborg.

Hana Chatila, 27 år, från Örebro.

Andreas Hjert, 38 år, från Älvängen.

David Sandberg, 24 år, från Göteborg.

Jennie Everman Thuresson, 40 år, från Stockholm.

Monica Björn, 41 år, från Sköllersta.

Veronika Dahl, 33 år, från Älmhult.

Fredrik Britz, 26 år, från Stockholm.

Marcus Österström, 26 år, från Umeå.

Johanna Bergström, 26 år, från Sala.

Nathalie Wästgård, 32 år, från Stockholm.

Andréa Brändström, 28 år, från Jönköping.

Johanna Strand, 36 år, från Tibro.

ANNONS