Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

170825-tvhosten-515097_se.ttela_1.jpg
Årets "Så mycket bättre"-gäng – Anders "Moneybrother" Wendin, Caroline Hjelt (Icona Pop), Kikki Danielsson, Eric Saade, Sabina Ddumba, Uno Svenningson, Aino Jawo (Icona Pop) och Tomas Andersson Wij – under inspelningarna på Gotland i somras. Arkivbild.

Så blir den svenska tv-hösten

Nya svenska dramasatsningar som "Hassel", comebacker och en hel del säkra kort. Så ser de svenska tv-kanalernas hösttablåer ut.

De svenska tv-husen har de senaste åren satsat hårt på egna dramaproduktioner. Satsningen har fallit väl ut – i höst fortsätter trenden med flera nya storserier som Viaplays "Hassel" och "Alex".

Samtidigt återkommer till exempel "Modus" och "Gåsmamman" med nya säsonger på C More under hösten.

- Alla satsar mer eller mindre på drama och man kan nog säga att det är strategiskt självmord att inte göra det, om man har förutsättningar och ekonomiska muskler att göra det, sade MTG:s vd Anders Jensen på Viaplays och TV3:s höstpressdag tidigare i veckan.

Rent affärsmässigt, i och med Netflix och HBO:s inträde på den svenska strömningsmarknaden, har det blivit viktigare för tv-husen att kunna erbjuda lokalt drama av hög kvalitet för att kunna locka tittare.

Säkra kort

I hösttablåerna finns också en hel del säkra kort – TV4 kör vidare med "Idol" och "Så mycket bättre", i Kanal 5 rullar "Wahlgens värld" vidare och TV3 satsar på ännu en säsong av den populära realityserien "Paradise hotel".

I Sjuan kommer också en ny version av viktminskningsprogrammet "Biggest loser" där kändisar som Camilla Henemark, Anna Book och Runar Søgaard ska försöka bli av med kilon.

Grotesco och Star trek

En hel del andra beprövade program och koncept gör också comeback i nygamla former under de kommande månaderna. I TV3 återvänder dejtingsåpan "Ensam mamma söker" efter ett längre uppehåll – den här gången med artisten Jessica Andersson som programledare.

I SVT kommer humorgruppen Grotesco, med Henrik Dorsin i spetsen, tillbaka efter sju år med en tredje säsong av tv-serien. I "Grotescos sju mästerverk" utlovas bland annat "ett surrealistiskt kammarspel, en musikal, en mockumentär" och "ett supertramsigt sketchavsnitt".

Även andra tv-serier kommer tillbaka, på olika sätt. "Star trek: Discovery", som visas på Netflix, är den första serien som utspelar sig i universumet sedan "Star trek: Enterprise" avslutades 2005. TV3 satsar i sin tur på den amerikanska succékomedin "Will & Grace" som är tillbaka med en nionde säsong – elva år efter den åttonde.

Fakta: Höstens tv i urval

September

”Narcos"

Efter de dramatiska händelserna i säsong två tar en ny vända vid. Säsong tre har premiär den 1 september, Netflix.

”The walking dead”

Zombiedramat fortsätter. Den sjätte säsongen får premiär den 1 september på Viaplay och den 15 september på HBO Nordic.

"Biggest loser VIP"

Camilla Henemark, Anna Book, Jonas Hallberg och Runar Søgaard märks bland deltagarna i kändisversionen av viktminskningsprogrammet. Premiär den 4 september, Sjuan.

"Paradise hotel"

En av Sveriges mest populära realityserier tillbaka. I höstens säsong återvänder välbekanta ansikten som Kristian Täljeblad, Robin "Mos" Andersson och Jeppe Johansson. Premiär den 4 september, TV3.

"Svenska Hollywoodfruar"

Maria Montazami, Gunilla Persson och de andra är tillbaka. Årets nyhet är den färska Hollywoodfrun Jennifer Åkerman. Premiär 5 september, TV3.

"Skönhetsfällan"

Plastikkirurgerna Carolina Borén och Per Windh är tillbaka för att hjälpa svenskar "som råkat illa ut på operationsbordet". Premiär 5 september, TV3.

"Riviera"

Bland andra Lena Olin och Julia Stiles spelar i thrillerserien som har premiär den 6 september på C More.

”Wahlgrens värld”

Återigen får tittarna följa med Pernilla Wahlgren och Bianca Ingrosso i deras liv. Premiär den 7 september, Kanal 5.

"Hassel"

Den nya tv-serien om Roland Hassel beskrivs som "mörk" och "punkig". Ola Rapace spelar huvudrollen och i rollistan återfinns också Aliette Opheim och Shanti Roney. Premiär den 8 september, Viaplay. Kommer på TV3 i oktober.

”The deuce”

James Franco spelar huvudrollerna två maffiatvillingbröder) i serien som handlar om porrindustrin runt Times Square i New York på 70- och 80-talet. Premiär den 11 september, HBO Nordic.

"Manick"

Youtube-stjärnan och uppfinnaren Simone Giertz, känd som "Queen of shitty robots", och komikern Nisse Hallberg utför experiment och utmanar varandra på "teknikrelaterade dueller". Premiär 11 september, TV6.

"Ebbots ark"

Den forne Soundtrack of our Lives-frontmannen Ebbot Lundberg åker båt och sjunger med artister som Miriam Bryant, Loreen och Veronica Maggio. Premiär 17 september, SVT.

”Tin star”

Thrillerserie om organiserad brottslighet som följer ett oljebolag som etablerar sig i en småstad. Premiär den 12 september, C More.

"I djurens tjänst"

Realityserie som följer vardagen på tre olika djursjukhus runt om i Sverige. Premiär 18 september, TV3.

”Star trek: Discovery”:

Den sjätte serien i ”Star trek”-universumet utspelas tio år före händelserna i originalserien från 60-talet. Premiär den 25 september, Netflix.

”Top of the lake”

Den andra säsongen tar vid fyra år efter den första. Handlingen kretsar kring en oidentifierad asiatisk kvinna som hittas död i Sydney. Premiär den 25 september, SVT.

”Gåsmamman”

Den tredje säsongen tar vid ungefär ett år efter den förra och huvudpersonen Sonja Ek (Alexandra Rapaport) har kommit ut från fängelset. Premiär den 28 september, C More.

"Will & Grace"

Komedisuccén är tillbaka efter mer än tio år. Comebacksäsongen får premiär i Sverige dagen efter USA. Premiär den 29 september, TV3.

"Bonde söker fru"

Linda Lindorff fortsätter att hjälpa lantbrukare att finna kärleken. Premiär under september. TV4.

Oktober

”Vår tid är nu”

Bland andra Suzanne Reuter medverkar i serien vars handling startar vid fredsdagen 1945. Premiär den 2 oktober, SVT.

”Supergirl”

Serien som baseras på DC Comics superhjälteuniversum får en tredje säsong. Premiär den 10 oktober på HBO Nordic.

”Jordskott”

Eva Thörnblad (Moa Gammel) har flyttat tillbaka till Stockholm och försöker fortsätta sitt liv, men snart kommer det förflutna ikapp henne. Säsong två har premiär den 15 oktober, SVT.

”Stranger things

Den hyllade serien, som bland annat handlar om alternativa dimensioner, regeringsstyrda konspirationer, vänskap och föräldraskap, återkommer med en andra säsong. Premiär den 27 oktober, Netflix.

"Så mycket bättre"

Den nya säsongen, med bland andra Kikki Danielsson och Icona Pop, får premiär under oktober. TV4.

"Ensam mamma söker"

Dejtingsåpan är tillbaka – nu med artisten Jessica Andersson som ny programledare. Premiär i oktober, TV3.

"Det stora hoppet"

Sex unga tjejer ska, med hjälp av Malin Baryard, lära sina pappor att rida för en chans att vinna "ett drömpris". Henrik Johnsson är programledare. Premiär i oktober, TV3.

November

”Grotescos sju mästerverk”

Humorgruppen återkommer med åtta olika teman. Premiär den 3 november, SVT.

”Alias Grace”

Miniserien kretsar kring en kvinna som dömts för ett brutalt dubbelmord i Kanada på 1840-talet och som blir föremål för en ung läkares besatthet. Premiär den 3 november, Netflix.

”Enkelstöten”

Dramakomediserie där tittarna får lära sig bland annat hur det är att ta med barnbarnen vid ett inbrott. Premiär i november, TV4.

”Sveriges fetaste hundar”

Programmet följer hundar som behöver gå ner i vikt och som får hjälp av erfarna hundcoacher. Premiär den 8 november, SVT.

”Jills veranda”

Jill Johnson tar emot bland andra Mia Skäringer, Lisa Nilsson och Dregen i countryns huvudstad Nashville. Premiär den 15 november, SVT.

"Alex"

Beskrivs som en rå och hård thrillerserie. Dragomir Mrsic spelar titelrollen som en korrupt polis i Göteborg och den andra huvudrollen görs av Rakel Wärmländer. Premiär i november, Viaplay.

December

”Köttets lustar”

Henrik Schyffert problematiserar köttkonsumtionen och sitt eget köttätande. Premiär den 7 december, SVT.

”The Crown”

Dramaserien kretsar kring en ung drottning Elizabeth. Säsong två har premiär den 8 december, Netflix.

Under hösten:

"Temptation Island"

Sofia Wistam programleder den skandalomsusade dokusåpan som kommer tillbaka i höst. Kanal 5.

"Modus"

Säsong två, där "Sex and the city"-stjärnan Kim Cattrall gör en roll, har premiär i höst. C More.

"Ack Värmland"

Säsong två har premiär senare i höst. TV4

"Saknad"

Colin Nutleys C More-serie får "vanlig" tv-premiär senare i höst. TV4.

"Swedish dicks"

Den andra säsongen av deckarkomedin med Peter Stormare och Johan Glans. Där väntar gästspel av bland andra "Sjätte sinnet"-stjärnan Haley Joel Osment och Jon Heder, känd från "Napoleon Dynamite". Premiär i vinter. Viaplay.

MEST LÄST