Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Image - 1
Eva Sarge, Sven Selstam och Ritva Kuhrila-Utter utbyter tankar och idéer för framtiden. Kanske blir det ett samarbete för den lokala författartrion vad det lider?

Skalder i Brålanda med nya verk

Eva skrev för byrålådan i flera år. Ritva drömde om att göra film och Sven ville förverkliga idéer med ordens makt. I dag titulerar de sig författare och är på väg att bryta ny mark.

Trion Eva Sarge, Ritva Kahrila-Utter och Sven Selstam passade under helgen på att presentera sina verk under författardagen i Brålanda. Och flera redan invigda och blivande läsare tog tillfället i akt att diskutera böcker och filmer med de lokala författarna i ortens galleria.

– Ett bra initiativ för alla inblandade, inte minst för oss som får chans att nätverka, tyckte Sven Selstam medan han berättade om sin senaste diktbok "Liv och tidsfördriv, död och levebröd" och även promotade förlaget som han driver med två bröder.

Uppföljare

En som fått möjlighet att ge ut sina verk via förlaget är Eva Sarge som nu följer upp sin barnbok Vera och Tom med "En svartvit bok om livet".

– Jag skrev för byrålådan i flera år och vågade inte tro på att få något utgivet. Det förändrades när jag fick kontakt med Sven.

Nu landar snart en diktsamling med texter om glädje och sorg och allt där emellan på bokdiskarna. Där orden kompletteras med Sarges egna illustrationer.

Ritva Kahrila-Utters faktabaserade bildberättelse om den röda stackmyran lockade också många nyfikna att ta del av "Myrsan som skrek". I både bok och filmform, där skådespelaren Per Myrberg lämpligt nog ger röst till den animerade varianten.

– Jag vill värna stackmyran, upplyste författaren och filmmakaren som haft myror i huvudet sedan 1980-talet vilket resulterat i flera verk om insekterna.

Har uppslag

Och fler kan det bli om Ritva Kahrila-Utter får som hon vill.

– Uppslag saknas inte, deklarerade hon.

Några meter bort, i Brålanda bibliotek, fanns fler författare på plats under lördagen som Brålanda företagarförening vikt åt lokala ordkonstnärer. Ragnar Hallsten, Gull-May Lindström och representanter från hembygdsföreningar talade om och för sina alster.

– Bygdeböcker är populära, konstaterade Henry Sundin och Lars-Eric Larsson från Bolstad hembygdsförening och klappade på de två omfångsrika Grinstadsböckerna som, om allt går enligt planerna, ska utkomma i en tredje variant.

Samtidigt skissade författartrion i gallerian på att kanske göra gemensam sak.

– Vi får se om vi kan värva Ritva, log förläggaren Selstam.

Image - 2
Image - 3
MEST LÄST